4 алтернативни циклуси на спиење што можат да додадат дополнителни часови во вашата недела

Монофазниот сон се чини дека е најпопуларен вид спиење. Но, всушност има уште неколку начини на кои можете да го дистрибуирате вашето време за одмор и да го направите да одговара на вашиот распоред и вашиот часовник на телото.

На пример, сиеста е многу честа појава во некои земји, како Шпанија и Мексико. И тој вид распоред за спиење е бифазен, затоа што има 2 периоди на спиење – долг навечер и краток во текот на денот.

1. Бифазен циклус

Бифазното спиење е најлесниот циклус на спиење што се прилагодува на. Севкупно, ќе добиете од 6 до 6,5 часа спиење дневно, распоредено помеѓу 2 периоди. Една опција е да имате 6-часовен сон во текот на ноќта и 20-минутен дремка во средина на денот. Друга опција би била да спиете само 5 часа во текот на ноќта, но да имате подолга дремка во текот на денот од 1-1,5 час.

Постојат многу придобивки од прилагодувањето кон овој циклус на спиење. Прилично е вообичаено да се чувствувате поспано попладне, а бифазниот сон ви овозможува да се одморите. Спиењето, од друга страна, може да ја подобри вашата меморија, да го крене расположението, да го олесни стресот. Во принцип, овој распоред за спиење создава повеќе слободно време во денот за да бидете продуктивни.

2. Уберман циклус

Циклусот Уберман е многу екстремен распоред за спиење. Се состои од 6 20-минутни дремки, со времетраење од 3 часа и 40 минути будни периоди помеѓу. Тешко е да се прилагодиме. Сепак создава многу слободно време за вас. Можеби ќе функционира подобро за луѓето на кои природно не им треба многу спиење. Сепак, 2 часа спиење на ден е под препорачаниот минимум за спиење.

3. Димаксија циклус

Постојат само 2 часа спиење, но тие се распределени помеѓу 4 30 минутни дремки, со време од 5 часа до 30 минути периоди на будење. Бидејќи периодот на будење е подолг, тоа овозможува поголема флексибилност во вашиот распоред, без разлика дали е за вашата работа или за вашите социјални односи.

4. Евериман циклус

Постојат 5 верзии од циклусот. Првиот е идентичен со бифазниот циклус на спиење, со 6 часа спиење во текот на ноќта и 20-минутен дремка во текот на денот. Вториот е да имате 4,5 часа спиење во текот на ноќта, и 2 20-минутни дремки во текот на денот. Овој циклус би можел да функционира добро за луѓето кои работат со скратено работно време и студентите, кои имаат време да се одморат пред, после или меѓу часовите.

Третата опција би била да спиете 3 часа, а потоа да направите 3 20-минутни дремки. Севкупно, ќе добиете 4 часа спиење, што е препорачаниот минимум. Последните 2 верзии се уште поекстремни, со дремка во должина од 1,5 часа и 4 20-минутни дремки, додавајќи до 2 часа и 50 минути и 1,5-часовна дремка и 5 20-минутни дремки, кои ви даваат 3 часа и 10 минути спиење на ден.