4-годишната ќерка беше „акушерка“ за домашното породување на нејзината мајка

Третата бременост на Ејприл Вајлд беше прилично необична. Таа се породи во базен, дома, со нејзината 4-годишна ќерка до неа. Мајката на три деца своето прво го родила во болница, второто во домашни услови и точно знаела што сака во третата бременост.

„Клучна работа, пред сè, беше да се биде во мирна околина со луѓето околу кои ме прават да се чувствувам безбедно“, вели таа.

Бесплатно раѓање е породување дома или на друго место без присуство или помош на професионалец од здравството – тоа е легално во Велика Британија и станува сè попопуларно во САД.

„Влегов во базен и моето мало девојче се пријави. ‘Сакам да влезам, мамо. Ќе одам да го земам костумот за пливање! Таа ми стави ладни облоги на грб, каде што најмногу чувствував непријатност. Таа беше најдобриот партнер за породување што можев да го имам.“, вели Ејприл.

Ејприл вели дека во еден момент почнала да се сомнева во себе, но одеднап знаела дека се во прашање секунди и го извадила нејзиниот син. И мајката и бебето се во одлична здравствена состојба.