4 трика како да ја направите највкусната крцкава овошна пита дома, без да има влажно дно

Домашната овошна пита со фил е синоним за убавина. Огромното парче со дебел слој од фил од вишни (или боровинки, праски, јаболки) може да го натера дури и оној најмалку гладниот да направи место во стомакот за десерт. Клучот за правење на најдобрата свежа овошна пита е прво да го зготвите вашиот фил.

Двата повторливи проблеми со рецептите за пити кои користат полнење со сирово овошје се влажната долна кора и формирањето на огромен воздушен џеб помеѓу овошјето и горната кора. Лигавото дно е резултат на заробените сокови што се ослободуваат од овошјето додека се пече и кога се користи премалку згуснувач (обично пченкарен скроб или мешавина од брашно).

Да речеме дека наполнивте пита со куп сурови јаболка и со љубов ја обвивате горната кора над нив. Кога вашата пита ќе стигне во рерната, првото нешто што треба да се готви и да се зацврсти ќе биде горната кора, бидејќи е најекспонирана и релативно тенка. На јаболката ќе им треба подолго време да се готват. Во текот на времето на печење на питата, клетките на овошјето ќе се распаднат и ќе испуштат вода.Во меѓувреме, кората ќе ја задржи својата форма дури и додека јаболката се варат, измамувајќи ги гостите да мислат дека е преполна со овошје кога навистина е преполна со воздух.

 

 

 

Како се згуснува филот за овошната пита?

Вие сте одговорни за тоа колку густ ќе биде филот; можете да го направите неколку дена однапред (недели, ако го чувате во замрзнувач); можете попрецизно да го прилагодите вкусот; и времето за печење да е побрзо.

1. Додадете го овошјето во тенџере

Во големо тенџере ставете ја саканата количина овошје. На средна топлина додадете две лажици вода и по желба малку шеќер. Водата може да изгледа како збунувачки додаток, но оваа мала количина на крајот ќе испари и, што е уште поважно, ќе го спречи горењето на овошјето на дното додека да се постигне температурата.

2. Додадете го згуснувачот

Повремено мешајте додека овошјето продолжува да се готви. По околу пет минути, поголемиот дел од овошниот сок ќе се ослободи и ќе почне на крчка. Потоа сте подготвени да ја додадете вашата состојка за згуснување. Јас обично користам кашеста маса од пченкарен скроб, што е околу две лажички пченкарен скроб измешан со четвртина чаша ладна вода. Во зависност од тоа колку фил правите, можеби ќе ви треба повеќе од оваа смеса. Полека сипете ја кашеста маса додека го мешате филот.

 

 

3. Вкусете и прилагодете

Откако ќе го измешате вашиот згуснувач, вратете ја смесата да зоврие. Ова целосно го активира скробот и ви покажува како ќе изгледа кога ќе излезе од рерната. Можете да одлучите дали ви се допаѓа конзистентноста, но имајте на ум дека ќе се зацврсти уште малку штом ќе се излади. Ако сакате да стои кога ќе ја исечете, додадете повеќе кашеста маса. Ако мислите дека е премногу густо, промешајте една по една лажица вода додека не сте задоволни. Внимателно пробајте го филот и одлучете дали сакате да додадете повеќе шеќер, цеден сок од лимон или можеби некои суви зачини. Оставете да се излади на собна температура. Оваа техника е задолжителна кога користите и замрзнати бобинки и овошје за пита.

4. Не заборавајте да го прилагодите времето на печење

Слободно покријте го филот и чувајте го во фрижидер до пет дена, ставете го во замрзнувач до шест месеци или употребете го веднаш. Кога ќе бидете подготвени, наполнете, подгответе и испечете ја питата како што обично би ја правеле, но: Прилагодете го времето на печење. Можете да печете околу 20 минути бидејќи филот веќе е сварен, па во суштина повторно го загревате внатре во кората. Откако кората ќе добие прекрасна кафена нијанса и ќе видите како филот нежно клокоти, готово е! Оставете ја питата да се излади и подгответе се да ја исечете најполната овошна убавина што некогаш сте ја вкусиле.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *