5 детективски загатки кои ќе го ангажираат вашиот мозок до максимум

Без разлика колку години имате, вежбањето на мозокот е од витално значење за подобрување на меморијата и концентрацијата. И важно е да го започнете процесот на помлада возраст, така што здравјето на вашиот мозок не се намалува како што стареете. Работи како загатки, таи чи и учење нов јазик, сите можат да бидат од корист за вашиот ум.

Кој ја украл лубеницата?

4 лица чекаат во ред да платат за своите предмети. Меѓутоа, еден од нив украл и сокрил лубеница. Кој е тој човек?

Кој ги украл парите?

Една жена повикала полиција и им рекла веднаш да дојдат кај неа. Кога пристигнале, таа им рекла дека во нејзиниот дом влегол човек со црна маска. Откако ја врзал, тој ѝ ги украл сите пари и исчезнал. Меѓутоа, полицајците не ѝ поверувале и ја уапсиле за лажна изјава. Зошто?

Како мајката знаела дека ќерка ѝ лаже?

Сара ѝ кажа на мајка си дека нејзиниот гимнастички тим ќе оди на спортски камп за време на викендот. Нејзината мајка мислеше дека ова е лага и наместо тоа, Сара ќе го помине викендот со своето момче. И покрај тоа, таа ѝ помогна на ќерка си да ја спакува торбата и не кажа ниту збор.

Кога Сара се врати од викендот, се пожали на мајка си дека заборавила да ѝ спакува четка за заби. Тогаш мајката знаеше дека Сара лаже. Но како?

Како шефот знаел дека Марко лаже?

Марко зема одмор од својата работа за да замине на експедиција на Антарктикот. Неговиот шеф беше во ред со тоа, додека тој му испраќаше слики секој ден како доказ. Марко секојдневно испраќаше фотографии, но кога се врати во канцеларија, неговиот шеф го отпушти. Како знаеше шефот од сликите на Марко дека тој всушност не е на Антарктикот?

Сузана страда од привремена амнезија и не се сеќава кој е нејзиниот сопруг. Можеш ли да ѝ помогнеш?