5 филмови кои го откриваат својот крај, но никој не го забележал тоа

Не е тајна дека доколку повторно погледнете некој филм ќе забележите детали кои не сте ги забележале првиот пат.

Многу режисери намерно ни оставаат навестувања, понекогаш дури и на самиот почеток на своите креации. На пример, многу луѓе знаат дека во Кум, портокали се предвесник на претстојната борба.

5. Сјаење, 1980 година

Обожавателите на Сјаење сè уште очајно се обидуваат да докажат дека хотелот Overlook е помал од внатре отколку што изгледа однадвор. Сепак, постои претпоставка дека Стенли Кубрик намерно ја нарушил физичката перцепција на хотелот за да покаже дека главниот лик, Џек Торенс, полека, но неизбежно полудува. Некои гледачи можеле да го сфатат неговото лудило долго пред да стане очигледно.

4. Покојните, 2006 година

Мартин Скорсезе го искористи симболот на крстот во филмот „Покојните“. Секој пат кога ќе видите нешто што изгледа како крст, можете да бидете сигурни дека нешто крваво ќе следи наскоро. Сличен трик беше користен и во кумот, но во овој филм портокали се појавуваат на екранот пред смртта на друг лик.

3. Нешто, 1982 година

Се сеќавате ли на почетната сцена на почетокот на филмот? Хеликоптер со странски научници следи куче и слетува во близина на станицата со главните ликови. Еден од патниците вика нешто и пука.

Значи, ова викање беше фраза на норвешки јазик. И научникот извика: „Бегајте! Тоа не е куче, тоа е нешто! Имитира куче, не е реално! Бегајте идиоти!! “

2. Труман шоу, 1998 година

Во една од првите сцени, мало шише со етикета „Витамин Д“ се појавува на екранот за кратко време. Ова е навестување за внимателен гледач – луѓето го земаат овој витамин ако не поминуваат доволно време на сонце. И во шоуто Труман, како што откриваме подоцна, сè е лажно, вклучително и сончевата светлина.

1. Островот Шатер, 2010 година

Има еден мал, но исклучително важен момент што му помага на гледачот да го разбере заговорот. Пациент за време на разговорот со детектив бара чаша вода. И додека жената пие чашата одеднаш исчезнува од нејизната рака. И главниот лик на филмот, Теди Даниелс, мрази вода затоа што има многу негативни спомени поврзани со неа. Значи, чашата што исчезнла е оддавање почит на неговата ментална состојба. Се чини дека тој ја руши реалноста и ја менува за да не го види она што го мрази уште еднаш.