5 грешки што ги правиме сите кога ги користиме нашите паметни телефони

Можеби го чувате близу за алармот или дури и да го набудувате квалитетот на вашиот сон за здравствени цели. Сепак, вашиот мобилен телефон не е добар придружник за спиење!

Покрај спиењето, телефонот ви штети во текот на денот на повеќе начини отколку што сфаќате.

1. Спиење со него

Мобилниот телефон во основа е електромагнетски предавател и приемник. Тоа значи дека испушта радио бранови. Иако сè уште не е докажано, истражувањата продолжуваат да покажуваат како брановите можат да влијаат на вашиот мозок откако биле изложени подолги часови. Ако е невозможно да го исклучите целосно или да го чувате во друга просторија додека спиете, обидете се да го одржите во режим на авион.

2. Да се биде изложен на сина светлина премногу долго

Светлината од вашиот екран го потиснува мелатонинот, хормонот што го регулира вашиот циклус на спиење што е уште една причина зошто не треба да бидете близу до него додека спиете. Сината светлина исто така предизвикува главоболки и проблеми со очите и видот. Обидете се да ги ресетирате нивоата на светлина на вашиот телефон и да го вклучите филтерот за сина светлина.

3. Користејќи го со низок сигнал

Кога гледате слаб сигнал на вашиот телефон, тоа всушност значи дека вашиот телефон емитува посилен сигнал како предавател, а повеќе енергија од вашиот мобилен телефон значи поголема штета на вашето здравје. Д-р Девра Дејвис, автор на Исклучи се: Вистината за зрачењето на мобилните телефони, што прави индустријата за да се скрие и како да се заштити вашето семејство, препорачува да користите фиксен телефон или да го чувате телефонот што е можно подалеку од вас кога сигналот е низок. Исто така, предизвикува да се загрее вашиот телефон што е друга опасност.

4. Да го одржувате во контакт со вашата кожа

Постојат неколку студии што се фокусираат на врската помеѓу мобилните телефони и ракот, поточно нивниот сигнал за пренос кој е околу 900 MHz, што го прави вашиот телефон да се загрее. Вашата кожа лесно ја апсорбира топлината во мали делови, секој пат кога ќе го чувате близу до вашето тело. Иако нема други докажани ефекти на радиофреквенцијата на зрачење врз човечкото тело, ние знаеме за фактот дека односот на апсорпција драматично се намалува кога задржувате одредено растојание помеѓу вас и вашиот телефон.

Обидете се да користите слушалки или звучник додека зборувате на телефонот и кога не го користите нека биде подалеку од вас.

5. Гледање во екранот со лошо држење на телото

Познат е фактот дека користењето мобилни телефони предизвикува повреди на палецот како теносиновитис. Постои и друга здравствена состојба на мобилниот телефон, наречена „текстуален врат“. Како што сугерира името, кога ќе го свиткате вратот напред за да го погледнете екранот, стресот на цервикалниот ‘рбет се зголемува постепено.

И како што поминува времето, тежината што ја чувствува вратот може да биде 5 пати поголема од вашата вистинска тежина на главата. Ова предизвикува болка во вратот и абнормалности во држењето на телото. Држете го телефонот на ниво на очите, држејќи го вратот колку што е можно исправен.