5 историски мистерии кои веројатно никогаш нема да бидат решени

Во историјата на светот има прашања на кои не може да се одговори со сета волја. Причините се различни: материјалите од ископувањето се изгубени, местото на ископувањето е уништено или преживеаните докази се премногу нејасни и нема да може да се добијат нови.

Имаше ли вистински крал Артур?

Приказната за кралот Артур е раскажана и прераскажувана многу пати во текот на повеќе од 1.000 години. Камелот, витезите на тркалезната маса, волшебникот Мерлин и мечот Екскалибур се сите добро познати состојки на Артурските приказни.

Меѓутоа, ако кралот Артур навистина постоел, реалноста најверојатно не била толку магична. Најраните преживеани приказни се од деветтиот век и раскажуваат за водач (можеби дури не бил ни крал) кој водел неколку битки против Саксонците. Дури и точноста на овие извори е контроверзна.

Постојат неколку места во Британија кои легендите ги поврзуваат со кралот Артур. На пример, Тинтагел, крајбрежно место кое наводно било дом на кралот Артур.

Ископувањата не потврдија дали Артур живеел таму. На крајот на краиштата, се чини малку веројатно дека научниците некогаш сигурно ќе знаат дали постоел вистински крал Артур или дали тој човек бил чисто измислен.

Каде е гробот на Клеопатра?

Античките автори тврдат дека Клеопатра и нејзиниот љубовник Марк Антониј биле погребани заедно во гробница по нивната смрт во 30 п.н.е. Писателот Плутарх (45-120 н.е.) напишал дека гробницата се наоѓала веднаш до храмот на египетската божица Изида. Гробницата била „возвишен и убав“ споменик што содржи богатства од злато, сребро, смарагди, бисери, абонос и слонова коска.

Локацијата на гробницата останува мистерија. Во 2010 година, Захи Хавас, поранешниот египетски министер за антиквитети, изврши ископувања во близина на Александрија. Ова место сега се нарекува Taposiris Magna, каде што има голем број гробници кои датираат од ерата на Клеопатра.

Иако се направени многу интересни археолошки откритија, гробницата на Клеопатра не била меѓу нив. Археолозите забележуваат дека дури и ако гробницата на Клеопатра преживеала до ден-денес, таа може да биде сосема ограбена и веќе не е можно да се идентификува.

Рудник за пари на островот Оук?

Повеќе од два века кружат приказни дека на островот Оук, кој се наоѓа на брегот на Нова Шкотска (Канада), има рудник за пари со закопани богатства. Тие наводно биле оставени од пиратскиот капетан Вилијам Кид (1645-1701). За тоа време, бројни експедиции вредни милиони долари отидоа на островот во потрага по изгубени богатства. За жал, безуспешно.

Пронајдена е само една шпанска бакарна монета. Сепак, ова не ги спречува луѓето да се обидат да најдат дупка со пари. Во чест на новата експедиција, History Channel има дури и емисија наречена „Проклетството на островот Оук“ каде што можете да дознаете за сите факти и неуспеси во потрагата по богатство.

Дали постои градот Атлантида?

Во четвртиот век п.н.е., грчкиот филозоф Платон раскажал приказна за земјата наречена Атлантида која постоела во Атлантскиот Океан и наводно освоила голем дел од Европа и Африка во праисторијата. Во оваа приказна, античките Атињани возвраќаат на Атлантида во конфликт што завршува со исчезнување на Атлантида под брановите.

Иако ниту еден сериозен научник не верува дека оваа приказна е буквална, таа би можела да се заснова на вистински настани.

На пример, минојската цивилизација која цветала на островот Крит до околу 1400 п.н.е., а потоа исчезнала, можеби ја инспирирала грчката приказна за Атлантида. Иако Крит е во Средоземното Море, а не на Атлантикот, минојските населби претрпеа значителна штета за време на ерупцијата на вулканот Санторини.

Сепак, некои грчки градови лоцирани на брегот исто така поминаа под вода за време на природни катастрофи. Така, Грците имаа многу потенцијална текстура да ја инспирираат приказната за Атлантида. Но, што точно се случило за жал нема да дознаеме.

Каде се наоѓа Светиот Грал?

Светиот грал, чашата од која пиел Исус на последната вечера со своите ученици пред распнувањето, никогаш не е пронајден. И речиси сигурно никогаш нема да се најде.

Интересот за него се појави дури во средниот век, откако авторите на приказните за кралот Артур ја опишаа потрагата по Светиот Грал како важна кампања. Кралот Артур и неговите витези посветиле голем дел од своето време на пронаоѓање на светиот грал. Но, не сме ни особено сигурни дека Артур постоел.

Во денешно време нема сериозни научни обиди за пронаоѓање на Светиот Грал, а овој сад е повеќе уметничко дело отколку вистинска цел на археолозите.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.