5 намирници кои се моќни разредувачи на крвта, но малкумина знаат за тоа
Сѐ повеќе луѓе бараат природни начини за подобрување на здравјето, а една од темите што предизвикува интерес е разредувањето на крвта. Освен познатите имиња како академик Болотов, Неумивакин и блогерот Виталиј Островски, многу истражувања и лични искуства укажуваат на ефикасноста на одредени намирници во намалување на вискозноста на крвта.
Киви, ананас и папаја
Овој овошен плод содржи актинидин – ензим што има способност да разградбува протеини. Кивито не само што ја помага дигестијата, туку и дел од ензимот навлегува во крвта и помага во намалување на нејзината густина. Можно е актинидинот дури да влијае на намалување на наслагите холестерол во крвните садови.
Овие овошја содржат силни протеолитички ензими – бромелаин и папаин. Тие дејствуваат и во кисела и во базна средина, а се користат и во спортската медицина поради силниот противвоспалителен ефект. Бромелаинот, особено, има докажано дејство во разредување на крвта.
Пиперка, цимет, капини и малини
Активната компонента капсаицин не само што го поттикнува метаболизмот, туку и има потенцијал да ја разредува крвта. Сепак, треба да се внимава при желудочни заболувања.
Овие шумски плодови се богати со природна салицилова киселина, слична на аспиринот. Редовното консумирање доведува до намалување на „лошиот” холестерол и вискозноста на крвта.
Оваа ароматична зачина содржи кумарин – природно соединение со антикоагулантно дејство. Може лесно да се вклучи во секојдневната исхрана како додаток во кафе, овесна каша или печива.
*ананас и папаја
Затоа во Владата јадат само од оваа егзотично овошје. А ние НАРОДОТ ќе јадеме само јадови.
Да не отидиа во Дубаи по ова егзотично овошје. Да да си ја разредат крвта од скапиот шампањ
Tie se pred vremeto t.e.pred Motika da go objavi ovoj podatok za ovie ovosja.
Да де, ќе кукаме и пак ќе си ги гласаме како дебилите што сме.
Коментирај анонимно