5 намирници поради кои Јапонците имаат одлично здравје, добра форма и долг живот

Јапонците се чудни „билки“. Тие не јадат леб, имаат супа за појадок и јадат тестенини без срам. Тие се на самиот врв на списокот на најдолготрајни нации, а бројот на дебели луѓе е занемарлив. Причина? Многу ферментирана и непреработена храна, зеленчук и житарки, умерени количини на месо и производи од животинско потекло и минимално овошје и шеќер.

Окинава има најголем број стогодишници во светот и екстремно ниска стапка на инциденца на рак, дијабетес, артритис и Алцхајмерова болест. Доколку сакате да „препишете“ неколку здрави навики од Јапонците, можете да вклучите дел од нивната супер здрава храна во менито и да наздравите со зелен чај, кој е богат со антиоксиданси.

Соба тестенини

Јапонците јадат многу тестенини во јадења како што се рамен или со додавање на зеленчук и зачини, но соба тестенините секако се меѓу најздравите. Направени се од брашно од хељда и содржат протеини, витамини од групата Б, како и хранливи материи кои го намалуваат високиот крвен притисок и го забавуваат стареењето.

Тестенините ќе бидат највкусни ако ги готвите во многу вода и сервирате веднаш по цедењето. Тие обично се готват од 3 до 5 минути. Притоа, бидете близу до тенџерето бидејќи ако се преварат, нема да бидат вкусни.

Мисо тестенини

Ферментираната паста од соја се смета за една од најкорисните намирници во јапонската гастрономија затоа што содржи живи култури кои го зачувуваат варењето и имунитетот, како и мноштво витамини и минерали. Покрај чистата соја, мисо може да ферментира со јачмен или ориз, така што варира во аромата, бојата и вкусот.

Мисо е омилен додаток на супи и сосови, а за да ги задржи своите својства, не смее да се вари. Затоа, најдобро е да го измешате со малку вода и да го додадете во садовите пред крајот на готвењето. Мисо-пастата со највисок квалитет се добива од органски одгледана соја и квалитетна сол со малку вода за да се зачува интензивниот вкус. Ферментацијата во буриња не треба да се брза – потребни се „две лета и две зими“ за да се добие одличен производ.

Слива Умебоши

Иако е поврзана со сливи, уме (prunus mume) е всушност еден вид кајсија која била сушена, пушена и користена како лек во кинеската медицина пред 2.000 години. Името „слива“ беше дадено поради нејзиниот карактеристичен изглед. Јапонците, малку подоцна, со сол и лисја од растението шисо, го сменија методот на подготовка и почнаа да користат умебоши за здрави тоници, природни конзерванси и средства за отстранување на бактериите.

Самураите користеле умебоши против замор, за сила и енергија. Тој е одличен природен антибиотик против многу заболувања и болести, запек и за здраво варење, како и здравјето на црниот дроб и крвните садови. Поради изобилството на сол, не се препорачува да се јаде повеќе од една умебоши слива на ден, а се користи како додаток на многу јадења, или исецкани на парчиња или во форма на паста.

Амазаке

Амазаке првично беше техника на ферментација и зачувување на храната што јапонците ја користеа пред повеќе од 1700 години со готвење ориз, вода и габа што исто така се користи за ферментација на маса и сос од соја. За осум до десет часа, ќе се создаде пијалок полн со хранливи материи и добри бактерии, корисен за имунитетот. Амазаке има карактеристичен сладок вкус и е омилен пијалок на јапонските улици со векови. Во последниве години, тој се врати на голема врата и прераснува во сè попопуларен тренд.

Морски алги

Алгите во Јапонија се јадат свежи или сушени, во мисо супи, салати или суши. Постојат десетици илјади вакви „морски зеленчуци“ кои нутриционистите ги сметаат за една од најлековитите намирници кои го чистат организмот и бранат од болести благодарение на нивниот богат хранлив и разновиден состав.