5 причини зошто треба да носиме чорапи ноќе, иако повеќето од нас ги избегнуваат

Се смета дека чорапите првпат биле користени во ерата на античките цивилизации од Египќаните, Грците и Римјаните.

Додека нивната главна цел е да ги одржат нозете топли и да ги направат чевлите да ни бидат поудобни спиењето со чорапи може да ја подобри вашата физичка и ментална благосостојба.

1. Чорапите ви помагаат да заспиете побрзо

Верувале или не, студиите покажале дека носењето чорапи ноќе ќе ви помогне да заспиете побрзо. Ова се должи на фактот дека носењето чорапи ги загрева нозете. Кога нозете ви се топли, тие испраќаат порака до вашиот мозок да ја намали телесната температура на телото, што пак, му сигнализира на вашето тело дека е време да одите во кревет.

2. Чорапите можат да ја спречат Рејновата болест

Рејновиот синдром се случува кога крвта не е во можност да циркулира правилно. Може да биде предизвикана од фактори како што се стресот или ниска температурата. Нападот доведува до вкочанетост во телото или ненадејна болка и симптоми слични на грчеви. Носењето чорапи може да помогне да ги спречите нападите со регулирање на внатрешната телесна температура на телото.

3. Топлите чорапи можат да ве одржат поздрави

Бидејќи спиењето со чорапи ја намалува телесната температура и ви помага крвта да циркулира подобро, имате поголема шанса да спиете подобро и поздраво. Повеќе спиење е еднакво на подобро здравје, среќа и енергија што ќе ви даде сила во текот на денот.

4. Тие можат да спречат бранови на топлина

Брановите на топлина се главно предизвикани од хормонални нерамнотежи во организмот затоа што контролата на температурата не може да се регулира. Носењето топли чорапи во текот на ноќта може да помогне да се спречат, особено кај жени во менопауза, бидејќи основната температура на телото е намалена со подобрена циркулација.

5. Чорапите можат да помогнат во олеснување на сувите стапала

Ако имате суви нозе или испукани потпетици, носењето чорапи може да ви помогне да ги одржувате навлажнети. Нанесете масло за тело или навлажнувачки лосион на нозе пред да одите во кревет и оставете ги чорапите да ја работат својата магија.