5 работи кои луѓето ги кажуваат и целосно нѐ вадат од кожа

Психолозите веруваат дека првиот впечаток на друг е формиран во првите неколку секунди од средбата. И ова не се менува многу за понатаму.

Можно е некој од нив да користи специфични фрази во својот говор што ги тера другите луѓе да не сакаат повеќе да зборуваат со нив.

1. „Не сакам да те навредам, но…“

Желбата да ја зајакнете својата самодоверба по цена на туѓата не е најдобриот начин за комуникација. Ако сметате дека постои личност што ви го прави ова, одбранете се: најдете аргументи за да ја поддржите вашата позиција, но немојте да бидете негативни.

2. „И знаеш што ми се случи на мене…“

Нагласувањето на разликите е лош начин за комуникација. Кога разговарате со луѓе подобро е да ги потенцирате работите што ве обединуваат. На пример, ако вашиот пријател ви кажува за нешто што е важно за нив и не мислите дека е интересно, не обидувајте се да го свртите вниманието себеси велејќи нешто како: „Како и да е… знаеш на мене што мис е случи?“ Оваа фраза го девалвира искуството и емоцијата на другата личност.

3. „Никогаш не би купил/а вакво нешто.“

Да се биде категоричен е одличен начин да изгубите пријатели. Кога родителите не дозволуваат нивните деца да направат нешто, можеби е добро (но не секогаш). Но, кога луѓето се однесуваат како да се подобри од или над она што го зборува другата личност, тоа е знак на превласт и ароганција. Ова однесување може да биде многу одбивно.

4. „Знам што е најдобро за тебе“.

Една од најопасните манипулации е кога луѓето се обидуваат да направат нешто да изгледа како што доаѓа поради загриженост или љубов. Таквите луѓе оставаат добар впечаток затоа што изгледаат како да сакаат да бидеме среќни. Но, всушност, тие само фрлаат голем страв и проблеми врз нас.

5. „Ти реков!“ или „Знаев!“

Никогаш не е забавно да разговарате со луѓе кои делуваат како да се попаметни и подобри од вас. Да се биде таков не е најдобрата стратегија за градење силни, долгорочни односи.