5 работи за кои не треба да се извинувате, дури и кога навистина сакате да го направите тоа

Неправедните луѓе мислат дека зборот „извини“ го користат само „глупите“, а добрите луѓе понекогаш премногу често се извинуваат за непотребни работи.

Пречестото извинување може да биде знак за ниска самодоверба, а никој од нас не би сакал да е во таква ситуација. Еве за кои работи не треба постојано да се извинувате затоа што вината воопшто не е ваша.

5. Вашиот брачен статус

Кога луѓето се прашуваат за нивниот личен живот, тие честопати започнуваат да ги објаснуваат работите на „извинувачки“ начин како да згрешиле нешто. Сето тоа е заради вината што ја чувствуваме кога сфаќаме дека не одговараме на социјалните норми. Вашиот брачен статус, вашиот став кон децата – без разлика дали ги сакате или дали не е целосно ваша работа и на никој друг. Наместо да им се извинувате на луѓето, обрнете внимание на тоа како се чувствувате кога го правите тоа. Дали се чувствувате лошо?

4. Високите очекувања на другите луѓе

Во овој случај, извинувањето може да биде обид да се избегне можен конфликт што започна затоа што некој очекуваше други зборови или дејствија од вас. Ако се извините, може да избегнете конфликт, но ќе бидете емотивно депресивни. Запомнете дека вие не сте должни да исполнувате туѓи очекувања.

3. Кажување на вистината

Честопати се извинуваме, дури и кога е важно да се биде искрен и директен. Сакаме да ја кажеме целата вистина како што е, но се чувствуваме виновни затоа што ги повредуваме луѓето со кажување на вистината. Се извинуваме за да ја избегнеме социјалната напнатост пред таа дури да се појави.

2. Барање помош

За многу луѓе, извинувањето е директно поврзано со учтивост, поради што „извинување“ стана појдовна точка за секоја реченица. Се чини дека ако бараме од луѓето нешто, мора да започнеме со извинување затоа што им земаме дел од времето. Сепак, нема потреба да се извинувате ако ви требаат информации. Следниот пат кога сакате да започнете барање со „извини“ започнете го „ќе сакате ли?“.

1. Вашето минато

Кога некој ќе не потсети на минатите грешки, повторно се чувствуваме виновни. Почнуваме да се чувствуваме непријатно за античките грешки што сме ги направиле и ова значи само едно: навистина не сме поминале преку овие препреки.

Скоро секој има момент кога би сакал да ги избрише своите спомени. Нема смисла да се извинуваме за работи што не можеме да ги промениме. Решението е едноставно и тешко во исто време: простете си на себе и постојаното извинување ќе остане во минатото.