5 впечатливи примери кога обичниот сексизам се крие зад „невините“ комплименти

Кога ќе слушнеме нешто како „на жената ѝ е место во кујната“ сè веднаш ни е јасно: ова е сексизам и тешко дека кај некој од нас ќе предизвика одобрување. Но, родовата дискриминација не е секогаш толку очигледна. Постои „добронамерен сексизам“ и многу потешко е да се препознае. Под комплиментите што се зборуваат со најдобри намери, лежи верувањето дека жените се нежни, слаби, кревки суштества на кои им е потребна машка заштита и грижа. И, пред да се согласите со таквиот став, треба јасно да разберете што всушност стои зад него.

1. Споредба со маж

Мажот и машките квалитети во нашиот свет сè уште се сметаат за стандард со кој се споредуваат жените и нивните достигнувања. И додека современата наука не наоѓа докази дека машкиот и женскиот мозок работат поинаку, дури и самите жени често се согласуваат дека фразата „имате машки ум“ е пофалба.

Всушност, ваквите сомнителни комплименти се класичен пример на добронамерен сексизам: од една страна, тие ја признаваат вашата заслуга, од друга страна, тие го предаваат верувањето дека жената не може да заврши работа како и мажот.

2. Споменување на изгледот

Оценувањето на изгледот или индивидуалните делови од телото, дури и во форма на комплимент, имплицира дека жената е предмет што може или не го интересира мажот. Вашиот сопруг можеби се восхитува на вашиот задник, но истите зборови од колегите и непознатите луѓе ќе звучат чудно. И можеби мажите инсистираат на тоа дека не мислеле на ништо лошо кога ќе ги пофалат вашите витки нозе, но веднаш би се чувствувале непријатно ако слушнат за возврат таков „комплимент“.

3. Потценување под маската на комплименти

Ваквите забелешки покажуваат одбрамбен став на соговорникот, ве омаловажуваат и ги девалвираат чувствата и емоциите што ги доживувате. Исто така, тоа е обид да се избегне рамноправно дискутирање на проблемот.

4. Фрази за традиционалната улога на жените

Можете да слушнете фрази за женската судбина не само од мажите: сексистичките стереотипи честопати се поддржани од самите жени. На ласкавите обиди да се посочи што треба или не треба да се прави, треба да се одговори нежно, но цврсто. Жените можеби сакаат да стапат во брак или можеби ќе сакаат да продолжат со кариера. Во секој случај, нивните вештини и достигнувања се достојни за пофалба сами по себе, и не затоа што се вклучени во задолжителниот сет на сопругата и мајката.

5. Деминутивни имиња и прекари

Вашите пријателки и членови на семејството можете да ги викате со прекари, но на колешката од работа, особено ако сте ѝ претпоставен е прилично недолично да ја кажете душо, срце, злато. Исто така не се во ред и деминутивите како Иванче, Мартинче, жените не се мали девојчиња. Се чини дека нема ништо понижувачко во слатките прекари, но ретко кој мажот шеф би го нарекол Јованче, Стефанче и сл.