6 чести родителски фрази кои можат целосно да ја пореметат самодовербата на децата

Патот до кој било психотерапевт е поплочен со добронамерни родители. Во најголем дел, мајките и татковците навистина го сакаат најдоброто, но многу возрасни со години наназад ги средуваа последиците од ваквото воспитување. Покрај тоа, некои од нив ги повторуваат грешките на сопствените мајки и татковци, пренесувајќи им на своите деца истите фрази што некогаш ги повредиле толку многу.

„Нема ништо твое во оваа куќа“

Некои родители се искрено убедени дека детето станува личност само кога е во состојба да се издржува. Соодветно на тоа, до оваа точка, може да се занемари неговото мислење, чувства, посебни потреби. Токсичната идеја дека сè додека некое лице не заработува пари, тој е „никој и ништо“, воспитува генерација на озлогласени работохоличари.

Децата кои ја научиле од лулката дека ништо не им припаѓа во нивниот родителски дом, никогаш не се чувствуваат безбедно. Изгубеното детство, депресија, вознемиреност, изнемоштени чувства на вина и срам и ниска самодоверба се само некои од честите последици од ова воспитување.

„Не се сеќавам, така што не се случило.“

Негирањето на вистински настани е форма на психолошко насилство. Но, како деца, многумина од нас ја слушнале фразата „Вие го измислувате тоа! Немаше такво нешто! “ од мајки и татковци кои навистина не сакале да признаат дека погрешиле.

Како резултат, децата почнуваат да се сомневаат во соодветноста на нивната перцепција на реалноста и во корисноста на сопствената меморија. Ова е крајно штетно за нивната способност да си веруваат себеси и на светот, затоа што најблиските луѓе – родители – им покажуваат дека всушност нешто не е во ред со нив, бидејќи тие „не се сеќаваат.“

„Ти можеш и подобро“

Многу родители на децата уште од мали нозе им поставуваат високи очекувања. Во исто време, возрасните често забораваат да го охрабрат детето за постигнатите резултати, бидејќи тоа не е причина за гордост, туку само сигнал дека е време да се постават нови цели.

Дете кое живее во вечна трка за родителскиот идеал, не знае како да се цени себеси и да ужива во процесот на својата работа. И, се разбира, тешко е да избегнат неврози и стрес, бидејќи секогаш има за што да се стреми.

„Ништо не правиш како што треба, јас сама ќе средам.“

Никој не е роден со можност за готвење, миење или пеглање кошула: сè доаѓа со искуство што мора да излезе од обиди и грешки. На родителите често им е полесно да направат нешто сами отколку да го научат детето.

Децата, на кои нивните родители не им даваат можност да научат од своите грешки, во зрелоста се чувствуваат како „домашни инвалиди“, се плашат да преземат нови работи и не веруваат во сопствената сила.

„Земи прочитај нешто. Работи.“

Многу родители искрено веруваат дека детето треба постојано да биде зафатено со нешто: да се подготвува за часови, да учи, да ги става работите во ред во собата. Како резултат, порасна цела генерација возрасни кои едноставно не знаат како да се одморат.

„Ти си момче“ / „Ти си девојче“

На многу деца им се забранети одредени активности и однесувања заради стереотипите на половите. Момчињата традиционално не треба да плачат, да бидат нежни и да носат розова боја, а девојчињата не треба да се качуваат на дрвја, да играат автомобили или хокеј. Овие ограничувања ги спречуваат децата слободно да учат за светот околу нив и отворено да ги изразат своите чувства.

Покрај тоа, ваквите фрази формираат заблуди едни на други кај децата. Момчињата растат со чувство дека нивните врсници се полоши од нив, затоа што е срамота да се биде „како девојче“. На девојките им се чини дека сите момчиња се агресивни хулигани, од кои е подобро да се држат настрана.