6 „чудо од деца“ кои го формираат новиот круг на генијалци за иднината

Некои луѓе се навистина извонредни и го покажуваат тоа уште од рана возраст. Во областа на науката, уметноста и спортот, „чудо од деца“ се издвојуваат затоа што успеваат да постигнат невозможни цели за некого на нивна возраст.

Овие достигнувања обично се поврзани со нивната супериорна интелигенција што им овозможува зрело да пристапат до дисциплина што ги интересира. Овие деца нè изненадија со нивниот фантастичен работен капацитет и посветеноста на своите страсти.

1. Џејкоб Барнет

Случајот со Џејкоб Барнет (роден во 1998 година) е единствен затоа што неговата генијалност коегзистира со неговиот аутизам. На 2-годишна возраст, лекарите им рекле на неговите родители дека тој можеби никогаш повеќе нема да чита или зборува. Но, наместо тоа, кога повторно почнал да зборува, тој можел да зборува на 4 јазици. Џејкоб започнал да врши ревизија на часови по физика на универзитетот во Индијана на 8 години. Една година подоцна, тој го проширил полето на релативност на Ајнштајн, што експертите го забележуваат како темелно. На 12 години тој го напишал својот прв труд за физика и станал најмладиот истражувач што бил прифатен во Ватерло, Институтот за теоретска физика на 15-годишна возраст.

2. Акрит Јасвал

Акрит Јасвал (роден 1993 година) бил исклучително надарено дете на сите нивоа. Само 10 месеци откако се родил, тој веќе ги направил првите чекори. Набргу потоа, на 2-годишна возраст, тој можел да чита и да пишува. На 5, тој ги читал драмите на Шекспир на англиски јазик. Сепак, најфантастично нешто во врска со него е неговата страст кон медицината што го натера да ја изврши својата прва хируршка интервенција на 7-годишна возраст, без да добие академски тренинг. Неговиот случај стана познат во неговата заедница и набрзо потоа, на 11-годишна возраст, тој започна да студира на универзитет. Неговиот проценет коефициент на интелигенција е 146.

3. Онафуџири Ремет

Онафуџири Ремет (2010) е чудо од дете во областа на уметноста. Роден е во Нигерија и имал само 3 години кога започнал да фотографира по улиците на Лагос. Тој успеа да ја направи својата прва фотографска изложба пред да наполни 4 години. Момчето потекнува од семејство уметници. Неговиот татко е исто така фотограф, графички дизајнер и е голем промотор на уметничкиот развој на Онафуџири.

4. Џудит Полгар

Полгор е унгарски шахист. Таа се смета за една од најдобрите светски шахисти во историјата. На 15-годишна возраст, таа ја доби титулата Гранд мајстор, што ја прави најмладата личност која ја добила титулата. Во 2002 година, таа го победи познатиот шахист Гари Каспаров. Сега мајка на 2 деца, се повлече од шаховските натпревари во 2014 година.

5. Тејлор Вилсон

Тејлор Вилсон е роден 1994 година. Неговата страст кон нуклеарната физика го натера да го изгради својот прв реактор за нуклеарна фузија на 14-годишна возраст. Тој е најмладата личност во историјата што постигна ваков подвиг. Со тој проект, тој го освои првото место на Меѓународниот саем за наука и инженерство Интел.

6. Алма Дојчер

Алма Дојчер е родена во 2005 година во Англија и е пијанист, виолинист и текстописец. Таа започна да свири пијано на 2-годишна возраст, а виолината на 3-годишна возраст. На 4 години ги компонираше своите први музички дела. На 6-годишна возраст, таа веќе можеше да ги напише со рака, а на 7 години го продуцираше своето прво значајно дело, операта наречена Виорот на соништата. Оттогаш, таа создава сонати, опери и концерти, а се истакнува и како изведувач. Многу ја споредуваат со Моцарт, но на алма не ѝ се допаѓа тоа.