6 градови за кои сонувале Дизни, Хитлер и вегетаријанците. Дали мислите дека некои од овие градови се возможни?

Ова се градови кои повеќе личат на соништа. Во градовите во кои секој требаше да биде среќен. Но, не успеа, како и обично.

1. Чудесниот град на Волт Дизни

Ако големиот карикатурист ја реализираше својата замисла, тогаш сега на мапата на Флорида, наместо забавниот парк „Дизниленд“, ќе имаше уникатен град со чудното име EPCOT. Ова е акроним за „ Експериментална прототипска заедница на утре“.

„Тоа ќе биде идеален град со сигурен јавен превоз и високо развиен административен центар, покриен со купола за сите временски услови која е отпорна на атмосферски влијанија однадвор.“ – сонуваше Дизни.

EPCOT, со капацитет од 20.000 жители, има радијален распоред. Во центарот е хотел од 30 ката и деловен парк, околу нив се јавни згради, училишта и забавни комплекси, по должината на периметарот се места за спиење.

Речиси целиот град е континуирана пешачка зона, а автомобилите брзаат по подземните пруги. Можете да се возите на врвот на монорелсата, повеќе како атракција отколку јавен превоз.

Волшебно, но Дизни никогаш немал време навистина да ја преземе изградбата. По неговата смрт во 1966 година EPCOT стана само еден од забавните паркови на Светскиот рекреативен центар „Волт Дизни.

2. Вегетаријански град

Замислете, во Америка, во државата Канзас, се појави идејата за полноправен град, населен само со „тревопасни животни“! Во проектот од 1856 година, тој беше наречен Град-октаедрон, што го имаше направено неговиот распоред, но не и суштината.

Од централниот плоштад со правилната осмоаголна форма, требало да се разминат 8 главни улици, меѓу кои просторот ќе биде исполнет со куќи, исто така октагони, и ист облик на абмари и дворови на фарми. Поради некоја причина, октогоналната архитектура била популарна во средината на 19 век во Америка.

 

 

Сонувајќи за голема вегетаријанска иднина, на местото на настанот пристигнаа првите стотина доселеници волонтери. Но, наместо „процутен град со воденица и пилана“, тие видоа една дрвена куќичка и десетици шатори, по еден за секое семејство. Залихите се добиваа со тешкотии, бидејќи најблиските населби беа далеку, освен тоа, комарците ги мачеа луѓето, а честите грмотевици го оневозможија идилично живеење во природа.

Во принцип, неполна година подоцна, сите доселеници, освен основачите, радосно побегнаа оттаму. Сега не остана ништо од овој град на духови, само локалниот „Вегетаријански Крик“ именуван по него.

3. Тритон Сити – Град на бродови

Во 1960-тите, американскиот инженер-пронаоѓач Бакминстер Фулер предложил да се изгради град на вода во форма на тетраедар, каде што трајно би можеле да живеат 6.000 луѓе. Тоа би било целосно автономно, би можело да ја десалинира (десоленизација) водата во сопствените капацитети и отпорно на бури, па дури и на цунами.

 

 

Таков пловечки град би бил спас за земјите со недостиг на земја и голема густина на населеност. Навистина, еден богат јапонски бизнисмен веднаш „се запали“ за идејата. Тој дури и му наложи на Фулер да го дизајнира градот Тритон во заливот Токио, но умре пред било што да може да се реализира.

Тогаш самите Американци покажаа интерес, особено, властите во Балтимор лобираа за изградба на Тритон во заливот Чесапик. Во нивната верзија, градот не мора да личи на џиновски брод, но може да биде, на пример, вака:

 

 

Сепак, работите никогаш не отидоа подалеку од плановите, можеби поради цената од 670 милиони долари. Но, кој знае, можеби во иднина ќе се појават и такви градови. Како што самиот Фулер забележа, нашата планета е 70% покриена со океан, што значи дека пловечките градови треба да бидат сосема природни за неа.

4. Седиште на мирот на „светската империја“ Германија

За разлика од претходниот, тешко дека би сакале да го видите овој џиновски град на мапата, а уште повеќе да се најдете во него. Замислен од Хитлер, тој требаше да порасне на местото на денешен Берлин и навистина да стане главен град на неговата „светска империја“.

Би бил наполнет со споменици кои го величаат Третиот рајх и воопшто би станал модел на мегаломанија со најголемиот олимписки стадион во светот и Триумфалната капија, слична на Париската, но многу повеќе. Директно зад него ќе има уличка, „украсена“ со редови заробени топови.

Берлин почнал да се обновува за овие цели уште во 1937 година. До роденденот на Хитлер во 1939 година, веќе беа поставени 20 километри од оската Исток-Запад – еден од двата широки автопати кои требаше да го преминат градот „крстот“ низ центарот. Дополнително, Колоната на победата беше преместена на нова локација, а во исто време се зголеми во висина за 7,5 метри.

 

Освен тоа, реновираниот град обезбедил и подземен автопат, а почнале и да копаат тунел. Но, работата престана кога започна војната.

5. „Донгтан“ е град на здрава иднина

Еко-пријателски рај во Кина, на еден од островите на реката Јангце, требаше да стане брилијантен модел за современиот свет. Без пренатрупаност, без автомобили со штетни емисии – само електричен и транспорт на вода. Рециклираниот отпад би се користел како ѓубриво за органските фарми, а само соларните, ветерните и биогоривата би служеле како извори на енергија.

 

Во 2005 година, грандиозниот план беше договорен, па дури и потпишан од тогашните лидери на Кина и Британија. Еко-градот требаше да ги прифати жителите уште во 2020 година, но повторно не успеа да создаде утопија. Во 2006 година проектот беше прекинат на неодредено време поради финансиски проблеми и корупциски скандали.

 

6. „Деветто небо“ – град кој лебди во облаците

Уште една фантастична идеја на пронаоѓачот Бакминстер Фулер, кој смислил пловечки град. Овој пат тој предложи да се населат луѓе во летечки мини-градови со општото име „Cloud Nine“. Но, немојте да ве залажува префиксот „мини“: зборувавме за гигантски сфери населени со илјадници луѓе.

 

 

Инженерот замислил дека таквите сфери ќе можат да стојат на поводник, слободно да лебдат или да се движат во зависност од климатските услови. Доколку пресметките се покажаа како точни и проектот можеше да се реализира, тогаш проблемот со пренаселеноста во Токио ќе беше решен во средината на минатиот век. Засега, најпознатиот пловечки град може да се види само во јапонскиот долгометражен цртан филм „Castle in the Sky“.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.