6 грешки кои ги правиме во врска со хигиената и со кои треба веднаш да се збогуваме

Да бидеме здрави, не само што мора да ја почитуваме хигиената, туку и да го правиме тоа во согласност со сите правила. Во спротивно, нема да има резултат.

Многумина можеби ќе се изненадат што целиот свој живот неправилно се грижат за здравјето. Сепак време е да се порават тие грешки.

1. Често се тушираме или капеме

Ова можеби звучи чудно, но доколку се капете или туширате премногу често можеби си наштетувате повече отколку да не го правите тоа редовно. Според експертите за заразни болести на Универзитетот Колумбија, пречестото туширање ја прави вашата кожа испукана и иритирана. Пукнатините значат дека микробите можат лесно да навлезат во вашето тело. Експертите не препорачуваат туширање или капење повеќе од еднаш дневно.

2. Ние не ги миеме рацете пред да одиме во тоалет

Бактериите не живеат само во тоалетот, туку и низ целата куќа. Ова значи дека ако не ги миете рацете долго време, веројатно е дека се присутни и бактерии. Кога го посетувате тоалетот, ги допирате интимните делови од телото, за кои микробите се особено опасни. Така, миењето на рацете пред да одите во тоалет е подеднакво важно како и задолжителното миење на раце по нуждата.

3. Го притискаме копчето за пуштање вода во тоалетот со врвот на прстот

Тоалетот е најверојатно највалканото место во домот. Набудувањата покажуваат дека дури 90 минути по испирањето, десетици капки со бактерии сè уште се на површината на тоалетот. Затоа, обидете се да го притиснете копчето не со врвот на прстот туку со зглобот или задниот дел од прстот. Така го минимизирате ризикот од ширење на бактерии ако одеднаш допрете нешто со прстот пред да ги измиете рацете.

4. Ние спиеме на истата перница долго време

Перницата е рај за прашински грини и мувла. Со текот на времето, тие можат да завршат на лицето и да предизвикаат проблеми со кожата, како што е демодикоза. Студиите потврдуваат дека прашинските грини можат да предизвикаат алергии, што може да предизвика назална конгестија, оток и иритација на горниот респираторен тракт. Исто така, се препорачува да се пере перницата секоја недела на температура од најмалку 50 ° C.

5. Ние ги оставаме животните да спијат со нас

Излезе дека дури и во текот на ноќта мора да ги следиме правилата за хигиена. На пример, не се препорачува да дозволите мачки и кучиња да спијат во ист кревет со вас. Дури и повеќето негувани животни носат многу бактерии на нивното крзно. Тешко е да се поверува, но некои од нив дури можат да предизвикаат и бубонска чума. Статистиката вели дека помеѓу 1977 и 1998 година биле регистрирани 23 случаи на зараза со оваа смртоносна болест од домашни мачки.

6. Го миеме лицето со сапун

Некои луѓе погрешно веруваат дека ако го измиете лицето со сапун 2 пати на ден, тоа ќе биде многу чисто и засекогаш можете да заборавите на акните. Всушност, сапунот промовира затнување на порите и предизвикува воспаление. Дерматолозите потенцираат дека сапунот првично не бил наменет за лицето. Кога го користите, ја разградувате заштитната бариера и го вознемирувате природното ниво на pH на вашата кожа.