6 интересни факти за ‘рбетот што секој треба да ги знае

‘Рбетот не е само стап составен од пршлените и служи за поддршка на грбот, тој е и автопат на нерви и втор мозок.

1. Бебињата имаат повеќе пршлени

Новороденчињата имаат повеќе пршлени во ‘рбетот. Пршлените, се разбира, не исчезнуваат со возраста – тие едноставно растат заедно. Пет од нив се претвораат во голем сакрален регион, а останатите во кокцикс. Покрај тоа, кокцигеумот кај различни луѓе може да се состои од различен број пршлени, и тоа воопшто не е отстапување.

2. Расте и се намалува

‘Рбетот, исто така, се намалува и зголемува во текот на денот. Силата на гравитацијата нè прицврстува на земја. И ‘рбетот, кој може да го издржи притисокот од стотици килограми, почнува да се собира од оваа гравитација. Затоа астронаутите успеваат да пораснат за време на престојот во вселената – понекогаш и за 5 см. Од истата причина, по 40 години луѓето стануваат пониски.

3. Дијагноза на ‘рбетот.

Научниците открија дека ако, после јадење, боли ‘рбетот на некоја личност некаде во средината на торакалниот регион (градниот дел), тоа може да значи присуство на чир на желудникот. Постојаната болка во грбот која зрачи до препоните укажува на потребата од проверка на бубрезите – може да има камења. Искусните доктори можат да ја дијагностицираат состојбата на внатрешните органи со испитување на ‘рбетот на пациентот: спинозните процеси што се протегаат од’ рбетот по целата должина можат да кажат за болести.

 

4. „Паметен грб“.

‘Рбетниот мозок, кој се наоѓа во’ рбетниот канал, може дури и да размислува самостојно. Под „независно“ се подразбира – без консултација со мозокот. Се разбира, ‘рбетниот мозок нема да може да се справи со теоремата на Коши, но во одредени случаи може да испрати сигнали до органите заобиколувајќи го својот постар брат.

5. ‘Рбет и коса.

Фрактура на ‘рбетот, исто така, може да доведе до таква неочекувана последица како што е исчезнувањето на влакната од телото. Ова е уникатен феномен во кој самите научници сè уште не го сфатиле. Косата расте кога тие ќе поднесат барање до мозокот и ќе добијат повратна информација. Ако оваа врска се прекине како резултат на оштетување на ‘рбетот, влакната постепено ќе исчезнат.

 

6. Јазик за ‘рбетот.

За да разберете во кој дел од ‘рбетот, некое лице, има искривување, доволно е да го замолите да го извади јазикот. Во средината на јазикот има вдлабнатина, која пренесува информации за здравјето на ‘рбетот. Ако браздата е свиткана на врвот на јазикот, тогаш проблемот е во цервикалниот регион, ако во средината – искривување во градите и, соодветно, искривувањето на шуплината поблиску до коренот на јазикот укажува на криво долниот дел на грбот.