6 намирници кои никогаш не треба да ги чувате во оставата, доколку сакате да ви траат подолго
Во последните неколку години, организирањето на оставата стана неверојатно популарно – толку многу што во основа е уметничка форма. Инвестирањето во кутивчиња, послужавници и други додатоци за оставата не е само естетски убаво за гледање, туку исто така може да помогне и да се одржат одредени видови храна и состојки свежи што е можно подолго. Многу луѓе претпоставуваат дека оставата е најдоброто место за складирање на повеќето прехранбени производи и зачини, но тоа реално не е така.
Кога станува збор за одржување на свежа храна, факторите на околината играат голема улога. Светлината, влажноста, изложеноста на кислород и температурата се сите главни придонесувачи за рокот на траење на повеќето артикли. Затоа денес за вас подготвивме список од шест прехранбени производи што никогаш не треба да ги чувате во оставата.

Чист јаворов сируп
Откако ќе отворите шише со јаворов сируп, можеби изгледа како добра идеја да го вратите во оставата, но всушност треба да се чува во фрижидер. Мувлата и другите микроорганизми сакаат да растат во топли и темни средини, а изложеноста на светлина и кислород може да предизвика јаворовиот сируп да го изгуби вкусниот вкус и хранливите својства.
Органски путер од кикирики
Од една страна, јадењето органски, природен путер од кикирики е подобра опција бидејќи не содржи никакви конзерванси. Но, од друга страна, недостатокот на конзерванси ќе го забрза растот на мувлата и ќе предизвика путерот од кикирики да стане скиселен. Со други зборови, органскиот путер од кикирики не е погоден за оставата. Откако ќе го отворите, ставете го во фрижидер за да остане свеж и да не се одвои маслото.

Брашно
Вообичаено, состојките за печење се чуваат во оставата, но има неколку фактори кои можат да предизвикаат брашното да се расипе побрзо отколку што мислите. Светлината, влагата и топлината можат да предизвикаат мувлосување на брашното или привлекување бубачки, па најдобро е да купите брашно во помали количини за да можете брзо да го користите или да го чувате брашното во херметички контејнер за складирање храна за да спречите да се расипува. Брашното може да го чувате и во замрзнувач за да го продолжите рокот на траење.
Авокадо
Чекањето да созрее авокадото може да биде тежок процес. Доколку купувате цврсто авокадо, секако можете да го ставите во оставата, додека не созрее и не омекне. Но, ако ставите полумеко или целосно зрело авокадо во оставата, најверојатно ќе се расипе пред да можете да уживате во него. Наместо тоа, чувајте го вашето авокадо на полица додека не созрее, а потоа или ставете го во фрижидер или јадете го во рок од ден или два.

Јаткасти плодови
Бидејќи јаткастите плодови се богати со незаситени масти, тие брзо ќе се исушат кога ќе бидат изложени на светлина, кислород и потопли температури. Иако можете да ги чувате јаткастите плодови во оставата, најдобро е да ги чувате во херметички стаклен сад, како што е тегла. Ако немате таков тип на опција за складирање, можете да чувате и јаткасти плодови во фрижидер, што ќе ги одржи посвежи подолго и ќе помогне да се одржи нивниот вкус.
Леб и тортиљи
Ако сте чувале леб или тортиљи во оставата, може да забележите дека брзо мувлосуваат. Ова може да биде затоа што тие не се чуваат во херметички контејнер или затоа што биле скриени и случајно заборавени. Ако не сте од оние кои чуваат леб или тортиљи во фрижидер, можете да купите кутија за леб во обид да ги одржите меки и свежи.

Коментирај анонимно