6 неочекувани работи кои покажуваат дека бракот нема да трае долго

Сите луѓе сакаат да имаат љубов за цел живот, но практиката покажува дека ваквото сценарио е редок исклучок од суровата реалност.

Во Европа, луѓето почнаа да се разведуваат почесто и почесто и да се венчаат 2 пати поретко во последните 50 години. Доброто е што предвидување развод е можно и тоа е поткрепено со научни истражувања.

1. Бројот на насмевки во нивните фотографии од детството

Психолозите спроведоа серија тестови за да се обидат да разберат дали е можно да се предвиди развод од детството и фотографиите од младоста. Во една студија, научниците разгледувале слики од алманах и го оцениле интензитетот на насмевки на скала од 1 до 10. Оценувањето се засновало на истегнување на 2 мускули: едниот ја затегнал устата, а другиот создал брчки околу очите.

Ниту еден од оние чии насмевки биле оценети како „10“ не се развел. Општо, резултатите покажуваат дека луѓето кои изгледаат мрачни на фотографии, се разведуваат 5 пати почесто од оние што се насмевнуваат.

2. Колеги од спротивен пол

Според данските истражувачи, луѓето кои работат претежно опкружени со припадници на спротивниот пол почесто се разведуваат односно за 15%. Студијата за ова прашање пристигна во поголеми размери кога ги проучуваа сите парови што се венчале од 1981 до 2002 година во Данска. Откриле дека 100.000 од нив веќе се развеле.

3. Воспитувањето од страна на мајката

Жените почесто поднесуваат први документи за развод. Покрај тоа, има студии кои покажале дека повеќето парови го копираат однесувањето на нивните родители, особено на нивните мајки. Социолозите го проучувале однесувањето на 7.000 луѓе и откриле дека ако мајка влезе во нова врска, доста често (без разлика дали станува збор за брак или само кохабитација), нивните возрасни деца би се однесувале исто.

4. Негативен став на сопругот кон пријателите на неговата сопруга

Научниците ја анализирале врската на 373 парови, над 16 години брак. Се испостави дека 46% од паровите се развеле до нивната 16-та година од бракот, а честопати критиките на сопругот кон пријателите на неговата сопруга во првата година од бракот предвидувале развод во иднина.

Според научниците, ова се должи на фактот дека односите меѓу жените и нивните пријатели, кои се карактеризираат со емоционална блискост и поддршка, траат подолго, додека машкото пријателство почесто зависи од заеднички активности. Според тоа, за мажите е полесно да го променат кругот на нивната комуникација и потешко им е да се помират со пријателите на нивната сопруга, за кои сметаат дека се непријатни.

5. Претерано искажана љубов додека биле „младенци“

Психологот Тед Хастон студирал 168 парови во рок од 13 години од нивните бракови. Резултатите беа објавени во списанието Интерперсонални односи и групни процеси во 2001 година, во кое се вели: „Кога биле младенци, паровите кои се развеле по 7 години брак покажувале скоро 1/3 повеќе љубов едни кон други од сопружниците во поуспешни бракови.

Ова се должи на фактот дека паровите кои започнале врска со силни романтични чувства, поверојатно би раскинале бидејќи за нив било многу тешко да го одржат интензитетот на тие чувства. „Верувале или не, браковите што започнуваат со помалку холивудска романса обично имаат поветувачки иднини“, вели експертот Авива Патц.

6. Тесен кревет

Брачните другари треба да спијат одделно или на многу широк кревет заради нивното ментално и физичко здравје, да добијат добар сон и за здрава животна средина во семејството. Научниците кои проучуваат проблеми со спиењето откриле дека 30-40% од паровите спијат во различни кревети. И тоа е навистина добро затоа што слабиот сон може да доведе до развод. Затоа, ако сакате да ја одржите врската силна, проверете дали спиете добро.