6 невидливи трикови кои ги користат одговорните за време на интервју за работа

Во денешниот свет, барањето резиме на кандидатот и обичното интервју со нив не е доволно во потрагата по совршен вработен.

Затоа работодавците треба да користат некои трикови и повеќето од нив се толку едноставни, така што апликантот може да падне на еден од овие психолошки тестови, па дури и да не го забележи самиот тест.

1. Ви се нуди чаша кафе со причина.

На почетокот на интервјуто, шефот го носи кандидатот во кујната (доколку имаат) и му прави кафе. На крајот од интервјуто внумава дали потенцијалниот вработен ќе праша каде да ја однесе чашата, ќе ја измие сам или едноставно ќе ја остави било каде. Овој трик зборува волумен за карактерот на една личност и нивните манири, повеќе од нивните одговори на вистинските прашања за интервју. Исто така, може да покаже колку брзо кандидатот ќе се вклопи во тимот. Најдобрата одлука, во овој случај, е да одите во кујната по интервјуто и сами да ја измиете чашата.

2. Шефот намерно ве тера да чекате.

Овој трик може да покаже колку е емоционално стабилен кандидатот во стресни ситуации и колку сака воопшто да ја добие таа позиција.

3. Човекот кој ве интервјуира одеднаш почнува да вика.

Кревање на нивниот глас, врескање, па дури и употреба на навредливи зборови е уште еден начин да се моделира стресна состојба и шанса да се провери способноста на кандидатот да се спротивстави на стресот. Експертите ве советуваат да останете смирени и да одговорите на овие прашања што е можно посмирено.

4. Работодавецот одеднаш почнува да се однесува на чуден начин.

Кандидатот може да биде игнориран од интервјуерот, или да гледа во компјутерот, да одговара телефонски повици, или пак да ја напушти просторијата за време на интервјуто. Овој трик може да покаже како кандидатот ќе го насочи вниманието на интервјуерот или кои начини да ги искористи за да излезе од оваа ситуација. Една од најефикасните опции е да побарате од интервјуерот да го презакаже интервјуто за друг ден.

5. Кандидатот се запознава со целиот тим.

Можно е шефот да му понуди на кандидатот шанса да комуницира со своите потенцијални колеги по интервјуто. Може да биде во канцеларија или после работа. Ова не е едноставен учтив гест – тоа е начинот на работодавачот да ги дознае мислењата на своите вработени за кандидатот.

6. На шефот му паѓа пенкалото на подот.

Друг тест што може да му помогне на работодавачот да забележи одговорни и добронамерни кандидати е да испушти пенкало и да следи реакција на апликантот. Ако кандидатот инстинктивно се наведнува и го крене пенкалото, голема е веројатноста дека тие ќе бидат ангажирани за работата.