6 позитивни аспекти на коронавирусот и седењето дома

Покрај фактот дека коронавирусот предизвикува многу несреќа низ целиот свет и фокусот е логично многу на тоа, има и голем број на позитивни работи за кои можеби веднаш не размислувате.

1. Заштедуваме пари

Автомобилите многу помалку ни трошат, дел од нас не одат на работа, а ниту пак по гости или на подалечни патувања. Нема повеќе казни за паркирање или за брзо возење. Цените на горивата паднаа. Јадењето надвор веќе е мисловна именка, а со парите за 1 оброк во ресторан, купуваме храна за цела недела. Згора на тоа, ќе научиме и да готвиме.

2. Планетата ќе ни биде благодарна: Се прочистуваат воздухот и водите

Никој повеќе не зборува за загадувањето или глобалното затоплување, нели? Во голема мерка, се разбира, затоа што сега се случуваат полоши работи, но без сите тие автомобили, авиони и фабрики, планетата навистина почувствува големо олеснување. Дури и делфини почнаа да пливаат повторно во Венеција.

3. Животот забави малку

Додека порано сите трчаа некаде по цел ден, како муви без глави, сега е друго време. Секој човек во денот има само неколку обврски и многу повеќе слободно време за да си посвети себе си. Направете го она што отсекогаш сте сакале, а сте немале време!

4. Неверството исчезна, сега семејството е во прв план

Бидејќи ризикот е голем затоа што не можеш да знаеш со кого се контактирал швалерот/швалерката, нели? А и да сте сигурни, нема услови за тоа, никој никаде не оди.

5. Работењето од дома значително ја намалува количината на алишта за перење

Додека количината на тренерки и пижами се зголемува, облеката за излегување е речиси сведена на нула.

6. Почесто го гледате вашето семејство

Реченицата „Мамо, кој е тој човек што секоја недела сече месо во кујната?“ е веќе минато. Сега децата го гледаат тој човек секој ден, благодарение на оваа криза.