6 познати личности кои пораснале во згрижувачки семејства

Многу познати луѓе посвојуваат деца од целиот свет за да им дадат среќен живот. Сепак, дури и меѓу славните, има и такви кои непознати луѓе ги направиле дел од семејството.

Стив Џобс и неговиот биолошки татко, Абдулфатах (Џон) Џандали

Стив Џобс е роден на 24 февруари 1955 година во приватна клиника во Сан Франциско. Неговата биолошка мајка, студентка по име Џоана Шибле, морала да го напушти бебето поради притисокот на нејзините родители. Кога дознале дека е бремена од Абдулфатах Џандали, Сириец, се заканиле дека ќе се откажат од неа и ќе ѝ го земат наследството.

Згрижувачкиот татко на Џобс, Пол Џобс му ја всадил љубовта кон електрониката. Тој го платил и образованието на Стив. На самиот Џобс не му се допаѓало што неговите родители ги викале „посвоители“: „Тие беа мои родители 1.000%“, изјавувал тој.

Никол Ричи и нејзиниот биолошки татко, Питер Мајкл Есковедо

Родителите на Никол Ричи ја напуштиле на тригодишна возраст, а потоа ја предале на грижата за нивниот пријател Лионел Ричи. Ова се должело на тешката финансиска состојба на семејството: родителите на Никол едноставно не можеле да ѝ обезбедат се што е потребно. Шест години подоцна, Лионел Ричи и неговата сопруга Бренда Харви-Ричи официјално ја посвоиле девојката, а кум ѝ станал Мајкл Џексон.

Во едно интервју, Никол призна дека „Моите родители беа пријатели со Лионел… Тие веруваа дека ќе можат подобро да ме обезбедат“. Според неа, таа сè уште комуницира со нејзината биолошка мајка.

Џејми Фокс

Џејми Фокс, познат американски актер, е роден во Тексас во семејството на Луиз Диксон и Дарел Бишоп. Набргу по неговото раѓање, неговите родители го дале на згрижувачкото семејство на Марк и Естер Мари Тејл.

Тој израснал во афро-американска населба, а неговата баба имала најголемо влијание врз него. Токму таа му ја всадил љубовта кон уметноста и го научила да свири пијано и да студира класична музика на колеџ.

Реј Лиота

Биолошките родители на Реј го напуштиле затоа што не можеле да си дозволат да се грижат за дете. Тој бил посвоен од богати Италијанци, благодарение на кои доби прекрасно презиме и семејство кое го сака. Тие, исто така, посвоиле и девојче Линда, па Реј имал и родители и сестра.

Коко Шанел

Најпознатата модна дизајнерка на светот е родена во 1883 година во Саумур. Нејзините родители не можеле да се грижат за сите деца (Коко имала 4 браќа и сестри), па поголемиот дел од времето го поминала со роднини.

Кога Коко наполнила 12 години, нејзиниот татко го напуштил семејството. Ја испратиле во сиропиталиште, потоа во католички манастир и на крај во интернат. Според Коко, токму тоа ја поттикнало кон изборот на идна професија: принудена да носи сива, досадна униформа цел живот, сонувала да ги облече сите жени на светот во убава облека.

Џон Ленон

Наскоро по раѓањето на Џон неговите родители се развеле. Неговата мајка пронашла нов маж, а момчето било дадено на грижата за тетка Мими и нејзиниот сопруг. Според Ленон, Мими била многу строга и не го одобрувал интересот на момчето за гитара. Како што се присетил Џон, таа му велела: „Гитарата е добра работа, но нема да ти помогне да заработиш за живеење“.