6 психолошки трикови со кои ќе се изборите со напорните манипулатори

„Да мислам дека се налутив за ништо повторно. Жал ми е што бев лут затоа што доцнеше само 40 минути. Јас сум виновен, заборавив да те потсетам. И торбите сепак не беа толку тешки “.

Дали ви звучи познато ова? Се надеваме дека не. Бидејќи вака изгледа манипулацијата: закани, вина, ласкање и уцена.

1. Ослободете се од мотивот

Манипулативните луѓе често користат специфични ситуации за да можат да ги користат другите. Тие прават нешто добро за вас, како да ви помогнат да најдете работа или да ви дадат мал подарок, а потоа тие ве прашуваат за нешто што не сакате да го направите, но не можете да одбиете. Вратете го подарокот и решете ги вашите проблеми со работата сами. И уживајте во фактот дека не му должите ништо на никого.

2. Користете ги имињата на луѓето кога разговарате со нив

Овој начин на разговор го подобрува разбирањето. Запомнете: подобро е да се користи формата на името која лицето најмногу му се допаѓа. Луѓето на кои им се обраќаат со нивните имиња, генерално, се повеќе пријателски расположени. Користете го овој метод со манипулатори и шансите се поголеми дека тие нема да се обидат повторно да ве искористат.

3. Гледајте ги во очи

Исто како и во претходните ситуации, поентата на овој трик е манипулаторот да го изгуби фокусот. Првиот чекор е да му кажете не на барање што не сакате да го направите. Сепак, ова нема да спречи искусен манипулатор. Погледнете го во очи и кажете не. Самите манипулативни луѓе ќе зјапаат во вас со интензивен поглед, затоа победете ги во нивната игра.

4. Одвлечете си го вниманието и опуштете се

Еве уште еден трик што може да ви помогне да се справите со оваа состојба со леснотија и хумор. Замислете дека постои огромен аквариум со дебели sидови помеѓу вас и вашиот манипулатор. Звукот не може да помине низ овие ѕидови. Вие само може да ги видите усните на оваа личност како се движат, но немате идеја за што зборуваат во моментот.

5. Држете растојание

Манипулативните луѓе сакаат да го напаѓаат приватниот простор на другите луѓе. Тие се приближуваат многу до вас, ги допираат вашите раце. За да го запрете овој процес, направете неколку чекори назад. Ова ќе ви помогне да ја постигнете потребната далечина и да го запрете контактот.

6. Анализирајте се себе

Манипулативните луѓе се обидуваат да ги натераат другите да се чувствуваат виновни. На пример, родители кои се малку болни почнуваат да се жалат на своето здравје да ги натераат своите деца да трчаат по нив и да забораваат на своите семејства, работни места и други важни работи. Страдате од вина? Дали се согласувате со наметнатото мислење дека сте себични и неблагодарни? Поставете си ги овие прашања:

„Дали сум навистина себичен? Јас направив многу за неа во минатото. Ја посетив 3 пати минатата недела. Јас го исчистив станот, ги купив нејзините лекарства и ѝ дадов пари.“

„Дали сум навистина толку лош? Постојат работи што ги правам што всушност го докажуваат спротивното “.