6 работи што ни ги кажува нашето тело кога доживуваме Дежа Ву

Да речеме дека одите на скијање за прв пат, но одеднаш, како што стапнувате на снегот, се чувствува дека веќе сте го правеле ова порано. Па, штотуку доживеавте дежа ву. И покрај тоа што изгледа како ретка појава, 60-80% од луѓето имале дежа ву, но за некои тоа може да значи дека постои скриена состојба со што вашето тело испраќа сигнал за да ве предупреди.

1. Тоа значи дека сте млади.

Првото искуство со дежа ву најчесто се случува на деца кои се 10 години или помлади. Сепак, периодот кога тоа се случува најчесто е на возраст од 15 до 25 години. После тоа, настаните почнуваат да се намалуваат со стареењето.

2. Тоа значи дека вашиот мозок работи.

Бидејќи искуството со дежа ву станува сè поретко како што старееме, ова збуни некои научници затоа што тоа не може да значи дека нешто не е во ред со вашата меморија. Всушност, тоа може да биде знак на здрав ум и да покаже дека можете да забележите неправилни сигнали.

3. Вашата меморија може да биде несинхронизирана.

Постојат многу експерти кои веруваат дека дежа ву има некаква врска со начинот на кој ги будиме спомените. Овој настан може да биде одговор на ситуација која наликува на искуство од минатото, на кое не се сеќавате многу. Можеби се случило кога сте биле мало дете или не можете да се сетите од некоја друга причина.

Покрај тоа, ние секојдневно забележуваме многу детали, но не ги меморираме. Значи, може да добиете чувство дека веќе сте виделе ситуација порано поради оние ситни детали за кои сте заборавиле.

4. Може да се случи непосредно пред напад.

Постојат различни видови на физички и ментални знаци кои можат да ве предупредат пред напад, а еден од нив е доживување на дежа ву. Значи, ако имате историја на напади, можеби ќе сакате да бидете во состојба на готовност ако работите околу вас изгледаат познато, но претходно не сте биле во таа позиција.

Сепак, истото може да се случи дури и ако немате невролошки проблеми. Всушност, дежа ву се јавува во истиот дел од мозокот. Сепак, се верува дека може да биде само одложен пренос помеѓу ушите, очите и другите сетила.

5. Премногу сте истоштени или под стрес.

Можеби ќе го доживеете чудното чувство на блискост повеќе од вообичаено кога сте уморни и сте под стрес. Ако продолжи, треба да разгледате различни начини да се одморите повеќе и да се опуштите.

Ова најверојатно се случува затоа што кога сме под стрес нашето внимание е помало. На пример, ако ве расејува врева додека вашиот иден партнер го става прстенот на вашата рака, застанувате и се замислувате за секунда. Како што продолжувате со својата акција, тоа може да изгледа како дежа ву, бидејќи се чини дека порано сте биле во иста позиција.

6. Честа појава на дежа ву може да биде знак за анксиозност.

Има случаи кога дежа ву е предизвикано од анксиозност, што го прави ова ментално нарушување уште полошо. И покрај тоа што научниците работат на вакви истражувања треба уште да се истражува.