6 тајни за долговечноста што сите можеме да ги прифатиме од Јапонците

Според една студија, Јапонците живеат подолго од луѓето во другите земји во светот (втори по граѓаните на Монако). Просечен животен век во Јапонија е околу 85,3 години. За споредба, Американците, во просек, живеат до 80 години.

Традиционалната јапонска исхрана е здрава и избалансирана

Типичната јапонска исхрана е богата со житарки и зеленчук и луѓето таму не јадат толку многу црвено месо како што се јаде во САД или Западна Европа. Црвеното месо има многу повеќе холестерол отколку рибата, што му дава на лицето поголема шанса да добие срцеви заболувања, срцеви и мозочни удари.

Исто така, Јапонците не јадат многу млечни производи (што е извор на заситени масти кои можат да придонесат за срцеви заболувања, дијабетес и Алцхајмерова болест), имаат помали чинии и пијат многу зелен чај наместо кафе (чајот е полн со антиоксиданти).

Традициите вклучуваат поминување многу време со семејството

Грижата за постарите членови на семејството и помагањето околу куќата е важна традиција во Јапонија. Во Јапонија има и повеќегенерациски семејства, што значи дека 2 или повеќе генерации можат да живеат во едно домаќинство. Значи, да се има целото семејство наоколу е нормално, и може да биде одличен психолошки поттик за постарите луѓе, повикувајќи ги да уживаат во времето што го имаат со своето семејство.

Икигаи: Причина за да се будите секој ден

Икигаи буквално значи „причина за постоење“. Тоа е концептот да се има насока или цел во животот, роден во Јапонија и сега станува популарна низ целиот свет. Јапонскиот психолог Мичико Кумано го опишува икигаи како посветување на себеси и на работите во кои уживаме и да се има чувство на достигнување и исполнетост.

Истражувачите од Универзитетот Тохоку откриле дека луѓето кои знаат и практикуваат икигаи можат да имаат намален ризик од срцеви заболувања и да живеат подолго.

Јапонија може да нè научи за чистотата

Светот се сеќава на вирусни видеа од јапонски ученици кои ги чистат своите училишта – Јапонија има репутација на една од „најчистите“ нации во светот (што станува јасно со гледање на бројот на чумите во Јапонија во споредба со оние во Европа). И не треба да се докажува дека чистотата доведува до добро здравје.

Јапонците го користат методот „хара хачи бу“ за да избегнат прекумерно јадење

Хара хачи бу значи „Јадете се додека не заситите 8 дела (од 10)“ – тоа е конфучијанска филозофија која учи некој да избегнува прејадување и да јаде додека не се засити 80%.

Јапонците се активни пешаци

Не само што многу Јапонци јадат здраво, туку стојат и пешачат многу. Многу граѓани, особено постарите луѓе, пешачат, возат велосипед и одат со воз на работа (наместо со автомобил). Автомобилите всушност не се толку популарни и затоа системот за возови во Јапонија е толку голем.