6 здодевни клишеа за древниот Египет кои се залепија во нашите глави поради филмовите

Киното е еден од најмоќните мотори на поп-културата и сè што филмовите ни се презентираат во форма на слики и идеи подоцна станува цврсто вкоренето во нашите умови. Благодарение на разни филмови, се родија огромен број митови, вклучително и историски. На пример, дека палецот надолу значеше смрт за гладијатор, Викинзите имале шлемови со рогови, а Мари Антоанета рекла: „Нека јадат торта“. Затоа одлучивме да разоткриеме неколку од нив поврзани со древниот Египет.

Како изгледала Клеопатра

Кралицата Клеопатра важи за најпознатата Египќанка во светот и е позната по својата убавина. Сепак, веројатно, таа не можела да се пофали со својот изглед затоа што сликите на кралицата честопати биле идеализирани за време на нејзиниот живот. Историчарите веруваат дека таа не била убава: полничка, со тенки усни и голем нос со грпка. Моќната кралица, најверојатно, ги фасцинирала сите со својот шарм, остар ум и ораторство.

Стапици и нераскажани богатства во пирамидите

Филмаџиите сакаат да полнат гробници и катакомби со огромен број генијални стапици. И, ако херојот ги помине сите нив, тогаш на крајот од патеката – во „главната сала“ – сигурно ќе го чека куп богатство. Градителите на пирамиди навистина се обиделе да ги заштитат гробниците, но не биле со толку бујна фантазија.

На пример многу од нив пред главната гробница ставале лажна, која изгледала ограбено со цел да ги измами ограбувачите. И според професорот Ленер, системот „примитивна стапица“ откриен во Големата пирамида во Гиза бил сложен за своето време. Таа го блокирала влезот во Комората на фараонот со џиновски гранитни блокови, што им отежнувало на разбојниците да влезат внатре.

А што се однесува до богатства, најголемата вредност во гробниците најчесто е историската.

Сфингата нема нос благодарение на Наполеон

Египетската Сфинга е позната на исто ниво со пирамидите во Гиза, и многумина сè уште се загрижени за прашањето: како се случило толку античка статуа да нема нос? Повеќето претпочитаат да веруваат дека војската на Наполеон се вежбала стрелање точно кон овој дел од статуата. Сепак, сликите на сфингата без нос можат да се најдат од 1755 година. И Наполеон е роден дури во 1769 година, па големиот командант очигледно нема никаква врска со тоа. И поради што точно статуата го изгуби носот, никој не знае до денес.

Хиероглифско писмо

Од филмовите, знаеме дека Египќаните пишувале исклучиво во хиероглифи, кои немаат аналози. Ова е точно, сепак, оваа форма на пишување се користеше главно само за монументални натписи и записи на свети текстови. Но, во секојдневниот живот се користеше поедноставна форма – хиератичко пишување. И за лаик, тоа повеќе личи на арапско писмо отколку на вообичаените египетски хиероглифи.

Проклетството на фараоните

Митот за „проклетството на фараоните“ најверојатно се појавил по откривањето на гробот на Тутанкамон. Според легендата, некои од археолозите кои успеале да го пронајдат починале по неговата обдукција. Општеството започна да верува во постоење на клетва, иако сите учесници во ископувањето умреа од разбирливи причини без мистицизам. Но, режисерите го зедоа овој „факт“ и сега го користат во кој било филм за мистериозни гробници и пирамиди.

Како изгледале фараоните и свештениците во Египет

Во времето на фараоните, животот во никој случај не бил бајка, дури и за кралевите. Бил полн со сеприсутен песок, вошки, паразити и многу други непријатни работи за кои филмот молчи. Веројатно ова е причината што толку многу грешки прават филмаџиите при снимањето на животот на античките Египќани.

На пример, за убавина и статус, Египќаните носеле перики што не секој можел да си ги дозволи. Исто така, многу жени и мажи користеле шминка за очи, бидејќи козметиката од тоа време имала ефект на дезинфекција.

На пронајдените фрески на кои се прикажани фараоните и другите великодостојници, гледаме високи, величествени и убави луѓе. Филмовите дополнително го разгоруваат верувањето дека сите биле такви. Сепак, со оглед на нивната исхрана (леб, мед и пијалоци што содржат квасец) и начинот на живот, античките кралеви на Египет и свештениците биле далеку од совршени по изглед. Најверојатно, некои од нив биле дебели, имале лоши заби и кожа и страдале од дијабетес.