6 зеленчуци што секогаш треба да ги купувате замрзнати (не свежи), според нутриционистите

Јадењето здраво не е секогаш лесно. Јадењето диета богата со зеленчук помага да се обезбедат неопходните витамини и минерали за да ги одржуваме телата здрави, но тоа може да биде тешко кога зеленчукот е скап, надвор од сезона или брзо се расипува во фрижидерот. За да се справиме со ова, многу експерти препорачуваат користење на замрзнат зеленчук, кој всушност може да обезбеди поголеми нивоа на хранливи материи отколку свежиот зеленчук.

Зошто да изберете замрзнат зеленчук?

Штом зеленчукот е набран, тој почнува да губи хранливи материи. Бидејќи замрзнатиот зеленчук е брзо замрзнат на врвот на својата зрелост, тоа ги „заклучува“ витамините и минералите во нивната најдобра состојба, спречувајќи го распаѓањето на хранливите материи. Зеленчукот, исто така, поминува низ процеси на обработка, складирање и транспорт, што значи дека до моментот кога ќе стигне до продавницата или домашната кујна, квалитетот на преостанатите хранливи материи можеби е нарушен.

Како дополнителна предност на богатиот со хранливи материи замрзнат зеленчук, купување замрзнати производи е исто така поевтино, особено ако омилениот зеленчук е надвор од сезона. Исто така замрзнатиот зеленчук има многу подолг рок на траење, што значи дека нема да се расипе толку брзо како свежиот зеленчук. Овој однапред спакуван зеленчук веќе е исчистен и подготвен, што го прави попрактичен  за готвење, директно од замрзнувачот.

Брокула

Брокулата е богата со витамини Ц и К, како и со влакна, вели д-р Брукнер. Замрзнатата брокула ја задржува својата крцкавост и светло зелена боја и може да се ужива како прилог или додаток во мешан пржен зеленчук.

 

Спанаќ

Замрзнатиот спанаќ е полн со железо и мноштво витамини. Без разлика дали го користите во смути, супи или тестенини, замрзнатиот спанаќ е лесен начин за додавање дополнителни хранливи материи на секој оброк.

Грашок

Овој сладок и светло зелен зеленчук е одличен извор на протеини. Дури и кога е замрзнат, грашокот брзо се готви и е удобен и едноставен зеленчук.

 

Бабури

Овој шарен зеленчук е особено богат со витамини А и Ц. Бидејќи замрзнувањето не влијае на нивната крцкава текстура, тие можат да се додаваат во салати или мешан пржен зеленчук.

 

Карфиол

Карфиолот е одличен извор на влакна и добро се готви кога е замрзнат. Овој зеленчук, исто така, може да се користи како замена со ниски јаглехидрати за ориз.

 

Мешан зеленчук

Често можете да најдете мешани вреќи со зеленчук во одделот за замрзнување, што е удобен начин да вклучите повеќе извори на хранливи материи во еден оброк. Барајте шарени мешавини за да добиете поширок спектар на витамини.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *