6 знаци кои покажуваат дека сте под стрес, но вие не сте свесни за тоа

Не е секогаш лесно да седнете и да кажете што ве мачи. Можеби немате време за тоа или едноставно мислите дека сè е совршено во вашиот живот. Сепак, вашето тело никогаш не лаже, а кога не успевате да го слушате, добивате „пораки“. Тие имаат тенденција да бидат непријатни, но вашето тело ги користи како последно средство за да ви се обрати за помош.

1. Чкрипите со заби

Најголемата причина за чкрипење на забите е стресот. Може да се најдете како потсвесно гризете или стегате заби во текот на денот или додека спиете. Еден од знаците дека сте ја прифатиле оваа навика е болната вилица следното утро. Може да забележите дека вашите заби изгледаат пократки од вообичаено. Добра идеја е да користите штитник за уста за да ги заштитите забите или да присуствувате на терапија.

2. Секогаш премногу се потите

Потењето се јавува поради многу причини: вежбање, високи температури или кога вашиот мозок ќе забележи закана. Меѓутоа, ако постојано се потите, тоа може да биде знак дека сте премногу вознемирени. Нашите тела треба да ја отстранат целата вода преку кожата, а потоа преку бубрезите. Како резултат на тоа, се активира одговорот „бори се или бегај“, што предизвикува прекумерно потење.

3. Губите повеќе коса од вообичаено

Пронаоѓањето повеќе влакна во бањата или на чешелот може да биде знак на скриен стрес. Емоционалните превирања може да ја нарушат фазата на раст на циклусот на косата. Дури и ако ништо страшно не се случило неодамна, запомнете дека опаѓањето на косата обично се одложува. Така, може да почувствувате губење на косата 6-12 недели по стресен настан.

4. Имате црвени дамки

Ако не страдате од алергии, но сепак избувнувате, можеби сте поминале низ емоционален тобоган. Уште повеќе, можете дури и да добиете црвени дамки во устата поради стрес. Можеби сте биле под толку емоционално влијание што вашето тело испуштило некои хемикалии кои го промениле одговорот на вашето тело на неговите други функции.

5. Ако постојано „ви игра“ окото

Стресот може да даде необични сигнали на вашиот мозок и мускулите на лицето. Како последица на тоа, окото ви се грчи неконтролирано. Може да забележите неволно движење на долниот очен капак или, во ретки случаи, на горниот. Во некои случаи, грчењето трае со недели или дури месеци.

6. Устата ви е постојано сува

Ако сте постојано жедни и не сте јаделе ништо солено, внимавајте на вашето емоционално здравје. Долгите периоди на стрес ги блокираат вашите плунковни жлезди, оставајќи ве со сува уста. Исто така, може да имате потешкотии при голтање поради тоа колку сте дехидрирани.