60-годишен Британец ги воодушевува минувачите со необични фигури на неочекувани места

Гез Робинсон им даде на желадите неочекуван живот создавајќи сложени сцени околу Јоркшир и областа Пик.

Тој започна да создава авантури со желади пред две години за неговите внуци Ноа (9) и Мини (7). Тој додава: „Мислев дека навистина ќе ги забавувам ако направам мали желади и ги натерам да прават работи како што се трчање и риболов.

Тие го сакаа тоа и постојано ме молеа да направам повеќе. Потребно е само малку дрво, лепак и многу имагинација. Ноа дури почна да ми помага сега“.

На Гез му треба околу половина час за да ги направи ликовите од желадот. Тој вели: „Многу често ја поставував сцената, а потоа птицата полета, седна до човекот желад и влезе во кадарот.

Еднаш направив сцена со неколку желади кои возат велосипед, и одеднаш се појави глушец од задниот дел на велосипедот и изгледаше како да го турка напред. Навистина ме насмеа“.