7 добри причини да престанете да спиете со влажна коса

Навиката да одите во кревет со влажна коса има голем број на несакани ефекти.

Ако преферирате да се капете навечер некои од овие несакани ефекти може да ве натераат да размислите да ја вклучите рутината за нега на коса и да вложите дополнително време во сушење на косата пред да ѝ дозволите на главата да се смести на перницата.

1. Може да предизвика иритација на скалпот

Дали некогаш сте го искусиле вознемирувачкото чувство на чешање и иритиран скалп? Обично го обвинуваме нашиот шампон за тоа, но причината за ова непријатно чувство може да биде навика да одиме во кревет со влажна коса. Болести на скалпот, како првут, може да се појават кога спиете на влажна перница. Кога спиеме со влажна коса, влажна и топла околина може да го зголеми растот на бактериите.

2. Тоа ја прави косата заплеткана

Влажната коса е кревка. Кога одите во кревет пред да ја исушите косата, може да ја заплеткате за време на спиењето.

3. Може да ви предизвика главоболка

Некои експерти за нега на коса велат дека спиењето со влажна коса ја намалува температурата на вашето тело и тоа предизвикува главоболка додека вашето тело се обидува да се загрее. Други специјалисти веруваат дека одењето во кревет со косата завиткана во пешкир предизвикува болка, па дури може да ви го прекине спиењето.

4. Косата ви станува наелектризирана

Одењето во кревет со влажна коса нема да доведе до сериозни здравствени проблеми, но тоа ќе влијае на тоа како изгледа вашата коса. Влажната коса создава посилно триење против перницата, со што косата ви станува наелектризирана.

5. Нема да имате волумен

Тенката коса е деликатна и нема волумен. Спиењето со влажна глава е особено штетно за овој тип на коса.

6. Тоа е една од главните причини за распукани врвови

Навиката да спиете со влажна коса е една од причините зошто треба да ја намалувате косата толку често. Бидејќи влажната коса е подложна на кршење, фрлањето и превртувањето во сон може да предизвика распуани краеви.

7. Може да предизвика иритација на кожата

Спиењето со влажна коса влијае, не само на вашиот скалп, туку и на вашата кожа. Кога се вртите во сон може да ви се најде на лицето. Комбинацијата на влажна коса и температурата во вашата спална соба, може да обезбеди идеални услови за раст на бактериите што ја надразнуваат кожата.