7 драстични промени кои можат да ѝ се случат на нашата планета како резултат на пожарите во Австралија

Според вестите, во 2019 и 2020 година имало пожари во секоја држава во Австралија. Овие пожари се алармантни за земјата, бидејќи тие ја уништија и сè уште ја уништуваат од сите аспекти.

Сепак, бранот ефекти од пожарите резултираше во тоа да биде глобален проблем што може да заврши со создавање драстични промени.

1. Пораст на емисиите на јаглерод диоксид

Целиот чад предизвикан од пожарите ќе кружи околу планетата, зголемувајќи ги глобалните емисии на јаглерод диоксид. Извештаите велат дека ова може да доведе до затоплувачки ефекти. Овие промени во климата би можеле да спречат растење на шумите.

2. Загрозување на снабдувањето со вода

Иако луѓето во Сиднеј ги развеселија поројните дождови на почетокот на годината, сепак поројните дождови може да го загрозат снабдувањето со вода затоа што може да ги загадат потоците, браните и плажите ако се измеша со пепел, саѓи и јагленисана вегетација.

3. Уништување на морската вода и животот

За време на овие видови пожари, пепелта и другите остатоци можат да бидат разнесени над океанот, уништувајќи ги морските растенија. Предизвикувајќи смрт на морски суштества и други растенија. Како што е забележано за време на пожарите во Индонезија, морскиот живот станува загрозен, особено коралот, кој може да биде убиен како последица на пожарите.

4. Негативно влијание врз земјоделството и производството на храна

Пожарите уништија пасишта, добиток и лозови насади. Голем број производители на млеко изгубија животни, обработливо земјиште и инфраструктура во пожарите. Зголемените климатски промени влијаат и врз безбедноста на произведената храна. Ќе има помалку производи за продажба, што значи дека цената на храната ќе се покачи.

5. Уништување на екосистемите

Многу животни не можеа да избегаат од пожарите и завршија трагично, а на некои од нив им се заканува истребување. Сепак, оние што преживеаја, исто така, се соочуваат со голем предизвик, кој е наоѓање на доволно храна за да преживеат.

6. Побрзо топење на глечерите на Нов Зеланд

Глечерите на Нов Зеланд постојано губат снег. Според специјалист, пепелта од пожарите би можела да го зголеми процесот на топење на глечерите за некаде помеѓу 20% до 30% оваа сезона. Како резултат на пожарите, саѓи го претворија белиот снег во потемна кафеава боја, правејќи да изгледа како да е „карамелизиран“. Колку е потемен снегот, толку повеќе топлина ќе апсорбира глечерот.

7. Закана за јавното здравје

Поради чадот и загадувањето на воздухот, квалитетот на воздухот се намали и се зголеми негативно влијае на респираторните системи на населението. Постарите, децата и лицата со хронични заболувања се уште поранливи.