7 грешки во исхраната што родителите ги прават без да се свесни за тоа

Родителите се природно загрижени за здравјето и навиките за јадење на нивните деца, но понекогаш, можеби прават погрешен пристап едноставно затоа што не знаат подобро.

Ние ви претставуваме список што ги истакнува навиките на хранење на многу родители кои можат да имаат негативни последици врз нивните деца.

Поткупување на деца со десерт

Ова е стратегија што многу родители ја користат, но храната никогаш не треба да се користи како награда бидејќи тоа создава поглед на „добра“ и „лоша“ храна во умот на вашите деца, што подоцна доведува до презир за поздрави избори.

Прифаќање дека вашето дете е прибирливо

Како родител, важно е никогаш да не се обесхрабрите да ги натерате вашите деца да јадат поздраво. Можеби на почетокот изгледа како изгубена битка, но после повеќе обиди, дури и најтврдоглавите деца можат да се премислат.

Преголеми порции

Важно е да запомните дека стомакот на вашето дете е многу помал од вашиот, затоа не претерувајте со порциите. Тоа може да доведе до прејадување и развој на негативни навики во исхраната.

Присилување на децата да изедат сѐ

Според студиите, оваа техника најверојатно ќе им наштети, затоа што, на долг рок, доведува до тоа да не им се допаѓаат овие намирници. Наградувајќи ги вашите деца да јадат одредена храна е исто така погрешен пристап затоа што студиите покажаа дека на децата во иднина нема да им се допаѓа оваа храна.

Неразнобојни јадења

Многу деца сакаат уметност и занаетчиство, главно заради многуте бои што се вклучени. Според студијата спроведена од Корнел, истото важи и за нивните оброци! Децата повеќе сакаат да јаат шарена храна, особено ако направите некои фигурички како на пример смешко или слично.

Држење диета пред децата

Значи, кога детето гледа дека родителот се подложува на диета, може во иднина да биде изложено на ризик од нарушувања во исхраната кога се изложени на овие навики од рана возраст.

Наградување на децата со храна

Родителите често им велат на децата дека доколку добијат 5ка или го напишат домашното ќе добијат чоколадо, колаче и сл. Сепак, треба да се обидете да избегнете да го направите ова затоа што студиите покажале дека може да доведе до емоционално прејадување во иднина.