7 интересни факти за необичното место „Окото на Сахара“

Структурата Richat уште позната како „Окото на Сахара“ навистина нè фасцинира: оваа мистериозна географска формација е видлива дури и од вселената! Ви ги претставуваме најинтересните факти за неа.

1.

Феноменот во облик на прстен се наоѓа на работ на застрашувачката пустина Сахара. Понекогаш служи како референтна точка, бидејќи ништо од тој вид не е забележано во радиус од неколку километри од него. Долго време, од времето на првите мисии во вселената, структурата Ричат служеше како водич за астронаутите во орбитата, бидејќи беше јасно видлив објект на огромното пространство на незабележителна пустина.

2.

Структурата на Ричат не е трага од падот на антички метеор, како што многумина мислеа и продолжуваат да мислат. Овие концентрични кругови се всушност наизменични слоеви на седиментни, метаформни и вулкански карпи, обликувани во симетрична антиклинала со ерозија. Структурата во облик на прстен достигнува педесет километри во дијаметар.

3.

Се верува дека „Окото на Сахара“ се формирало помеѓу доцниот протерозојски (2,5 милијарди години) и Ордовикијан (480 милиони години). Најстариот прстен е стар околу 600 милиони години.

 

4.

Оригиналната верзија на потеклото како резултат на судир со метеорит, подоцна била заменета со верзија на целосно геолошко потекло на овие концентрични кругови. Сателитите на НАСА го фотографирале „Окото на Сахара“ огромен број пати, но експертите не успеале да го објаснат потеклото.

 

5.

И покрај обемните теренски и лабораториски студии што беа спроведени, геонаучниците не беа во можност да најдат убедливи докази што би укажале на ударот на вонземски објект.

6.

Покрај тоа, структурата Ричат нема прстенеста вдлабнатина, што ги карактеризира местата на удар на метеорит со оваа големина. „Окото на Сахара“ се разликува и од местата каде што паднал метеоритот по тоа што седиментните карпи во него лежат во вообичаената, „недопрена“ и не превртена форма.

 

7.

Според најновата аналитичка студија на бречи (карпи кои се состојат од цементирани фрагменти од една или повеќе карпи) од структурата Ричат, карбонатот во карпите, богати со силика, е формиран под влијание на хидротермалните води, а самата структура бара посебна заштита и понатамошно проучување на неговото потекло.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.