7 интересни научни теории за потеклото на животот на планетата Земја

Потеклото на животот на Земјата започна пред повеќе од 3 милијарди години, еволуирајќи од најосновните микроби во блескава низа на сложеност со текот на времето. Но, како се развиле првите организми на единствениот познат дом на животот во универзумот од исконската супа?

Науката останува неодлучна и конфликтна во однос на точното потекло на животот, исто така познато како абиогенеза. Дури и самата дефиниција на животот е оспорена и препишана, со една студија објавена во Журналот за биомолекуларна структура и динамика, сугерирајќи откривање на 123 различни објавени дефиниции.

Иако науката сè уште изгледа несигурна, еве некои од многуте различни научни теории за потеклото на животот на Земјата.

Сѐ за почнало со една електрична искра

Молњата можеби ја обезбедила искрата потребна за почеток на животот. Електричните искри можат да генерираат амино киселини и шеќери од атмосфера наполнета со вода, метан, амонијак и водород, како што беше покажано во познатиот експеримент Милер-Уреј во 1952 година, според Scientific American . Наодите од експериментот сугерираат дека молњите можеби помогнале да се создадат клучните градбени блокови на животот на Земјата во неговите рани денови. Во текот на милиони години, би можеле да се формираат поголеми и посложени молекули.

Иако истражувањата оттогаш покажаа дека раната атмосфера на Земјата всушност била сиромашна со водород, научниците сугерираат дека вулканските облаци во раната атмосфера можеби држеле метан, амонијак и водород и биле исполнети со молњи, според Универзитетот во Калифорнија.

Молекулите на животот се сретнале на глина

Првите молекули на животот можеби се сретнале на глина, според идејата елаборирана од органскиот хемичар Александар Греам Кернс-Смит на Универзитетот во Глазгов во Шкотска. Кернс-Смит предложи во својата контроверзна книга од 1985 година „Седум индиции за потеклото на животот“, дека глинените кристали ја зачувуваат својата структура додека растат и се држат заедно за да формираат области изложени на различни средини и да заробат други молекули на патот и да ги организираат во обрасци слично како што прават нашите гени сега.

Животот почнал во длабочините на морето

Хидротермалните отвори може да се најдат во најмрачните длабочини на океанското дно, обично на различни континентални плочи, според Природонаучниот музеј. Овие отвори еруптираат течност која е прегреана од јадрото на Земјата додека поминува низ кората, пред да биде исфрлена. За време на своето патување низ кората собира растворени гасови и минерали, како јаглерод и водород.

Нивните карпести ќошиња тогаш можеле да ги концентрираат овие молекули заедно и да обезбедат минерални катализатори за критични реакции. Дури и сега, овие отвори, богати со хемиска и топлинска енергија, одржуваат живи екосистеми.

Абиогенезата по пат на хидротермални отвори продолжува да се истражува како веродостојна причина за живот на Земјата. Во 2019 година, научниците од Универзитетскиот колеџ во Лондон, успешно создадоа протоцели (неживи структури кои им помагаат на научниците да го разберат потеклото на животот) под слични топли, алкални услови на животната средина како и хидротермалните отвори.

Животот почнал прилично студено

Мразот можеби ги прекрил океаните пред 3 милијарди години и го олеснил раѓањето на животот. „Клучните органски соединенија за кои се смета дека се важни за потеклото на животот се постабилни на пониски температури“, изјави Џефри Бада од Универзитетот во Калифорнија, за New Scientist. На нормални температури овие соединенија, како што се едноставните групи на амино киселини, се ретко населени во вода, но кога ќе се замрзне стануваат концентрирани и го олеснуваат појавувањето на живот, се вели во работата на Бада објавена во списанието Icarus.

Мразот, исто така, може да ги заштити кревките органски соединенија во водата подолу од ултравиолетова светлина и уништување од космички влијанија. Студот можеби им помогнал на овие молекули да преживеат подолго, овозможувајќи да се случат клучни реакции.

Одговорот лежи во разбирањето на ДНК низата

Во денешно време на ДНК ѝ требаат протеини за да се формира, а на протеините им е потребна ДНК за да се формираат, па како би можеле тие да се формираат едни без други? Одговорот може да биде РНК, која може да складира информации како ДНК, да служи како ензим како протеините и да помогне во создавањето и на ДНК и на протеините, според списанието Molecular Biology of the Cell. Подоцна ДНК и протеините го наследија овој „свет на РНК“, бидејќи тие се поефикасни.

РНК сè уште постои и врши неколку функции во организмите, вклучително и делувањето како прекинувач за вклучување-исклучување за некои гени. Останува прашањето како на прво место РНК дојде овде. Некои научници мислат дека молекулата можеби спонтано да се појавила на Земјата, додека други велат дека тоа е многу малку веројатно да се случило.

Животот можеби започнал многу едноставно

Наместо да се развива од сложени молекули како што е РНК, животот можеби започнал со помали молекули кои комуницирале едни со други во циклуси на реакции. Овие можеби биле содржани во едноставни капсули слични на клеточните мембрани, а со текот на времето можеле да се развијат посложени молекули кои ги изведувале овие реакции подобро од помалите, сценарија наречени „најпрво метаболизмот“, наспроти „генот-прв“ модел на хипотезата за „светот на РНК“.

Животот можеби не бил донесен на планетата Земја

Можеби животот воопшто не започнал на Земјата, туку бил донесен овде од друго место во вселената, поим познат како панспермија, според НАСА. На пример, карпи редовно се фрлаат од Марс со вселенски удари, а на Земјата се пронајдени голем број марсовски метеорити за кои некои истражувачи контроверзно сугерираа дека ги донеле микробите овде, што потенцијално сите нас нè прави Марсовци.

Други научници дури и сугерираа дека животот можеби патувал со „автостоп“ на комети од други ѕвездени системи. Сепак, дури и ако овој концепт беше вистинит, прашањето за тоа како започна животот на Земјата тогаш само ќе се смени на тоа како животот започнал на друго место во вселената.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.