7 мистериозни феномени кои човештвото успеало да ги види само еднаш

Има безброј настани кои оставија белег во историјата на човештвото на овој или оној начин. И иако некои поважни настани ги засенија помалите, секој има своја важност и ги охрабри идните научни истражувања.

Овие 7 феномени само ни покажуваат колку може да биде необичен светот и како во секој момент може да нѐ изненади.

7. Реката Мисисипи течела наназад

Оваа река во Соединетите држави е четврта најдолга во светот. Во 2012 година, ураганот Исак ја натера реката Мисисипи да тече наназад 24 часа и исто така предизвика реката да достигне висина од скоро 3 метри над нормалата.

6. Сигналот „Wow“

Пред повеќе од 43 години во 1977 година, телескопот наречен Големото уво доби сигнал за многу посилен звучен бран отколку што обично се слуша во вселената. Радио астрономот Џери Ехман бил толку импресиониран од моќниот сигнал од вселената, што го заокружил читањето кое го нарече „6EQUJ5“ и го напишл коментарот „Wow“ по кој и сигналот е познат. Дали тоа бил доказ за вонземски живот? Никој не знае.

5. Настанот Карингтон

Овој настан се случил во 1859 година и се смета за еден од најекстремните во историјата на сончевите бури. Поточно, она што се случило е дека голем број соларни честички се судриле со магнетното поле на земјата, со што бил прикажан уште еден феномен познат како aurora borealis. Но, Карингтон бил многу помоќен и светлата се гледале во многу региони во исто време.

4. Дестинација Уран

Во 1986 година, благодарение на вселенската сонда на Војаџер 2, НАСА успеа да му пристапи на Уран за прв пат. Тоа е најстудената планета во нашиот сончев систем, иако не и најдалеку од сонцето. Овој феномен, како што откриле научниците, се должи на фактот дека тој нема внатрешен извор на топлина. Исто така, имало докази за океан кој врие под врвовите на облаците.

3. Супер-ерупција Тоба

Супервулканот Тоба предизвикал блиско истребување на човечкиот вид пред околу 74 000 години. Неговата експлозија исфрлила толкаво количество пепел и сулфурен гас што ја блокирале сончевата светлина и го направиле невозможен животот на земјата: растенијата и животните умирале и воздухот станла токсичен и тешко се дишело. Од тој ден, езерото Тоба на островот Суматра останува најголемото кратерско езеро во светот. Но, како луѓето преживеале по таа ужасна катастрофа? Се верува дека ерупцијата веројатно создала области наречени „прибежишта“, каде луѓето можеле да преживеат сурови услови. Особено биле важни крајбрежните региони, бидејќи школките биле помалку засегнати од ерупцијата отколку од континенталните растенија и животните, обезбедувајќи хранлив извор на храна за луѓето пред ловот повторно да стане опција.

2. Танцувачката чума

Овој чуден настан датира од 16 век во Стразбур, каде некаде помеѓу 50 и 400 луѓе излегле на улиците да танцуваат неконтролирано со денови. Околу 15 луѓе умирале на ден поради исцрпеност и срцев удар. Иако оваа појава не може да се објасни, постојат многу теории за тоа, од кои едната е лошиот животен стандард на сиромашното население во Стразбур.

1. Мали сипаници: единствената човечка болест која е успешно искоренета

Ова е уникатно заболување затоа што е едно од најсмртоносните познати на човештвото и единствено што беше целосно искоренето. За мали сипаници нема лек или третман и вакцината против сипаници беше првата успешна вакцина што некогаш била измислена. Откриено е дека селаните кои работеле со добиток имале многу поринизна верзија на болеста и благодарение на тоа, тие биле имунизирани. Ова покажа дека администрирањето на ослабениот вирус може да генерира антитела на кој било вирус на истиот вирус. Подоцна, ова ќе стане вакцина што ја знаеме денес.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.