7 митови за мозокот кои беа побиени од научниците

Некои од знаењата што ги имаме за мозокот се засноваат повеќе на популарни верувања отколку на научно-базирани вистини.

Всушност, ова е сè уште многу мистериозен орган и науката допрва треба да разбере многу работи за него. Но, полека се разоткриваат некои митови приближувајќи нè до покомплетно разбирање на човечкиот род.

7. Ние користиме само 10% од мозокот.

Се сметаше дека луѓето се способни само да користат 1/10 од нашата мозочна маса. Ова се должи на погрешно толкување на студија спроведена во раниот 20-ти век, во која се утврди дека само 10% од невроните во мозокот биле активни во кое било дадено време.

Сепак, според неврологот Џон Хенли, ние постојано користиме разни области од целиот наш мозок. Тој тврди дека активностите, почнувајќи од истурање на шолја кафе до донесување одлуки, бараат различни неврони во мозокот да бидат активни во исто време, бидејќи се користат различни вештини.

6. Поголем мозок е попаметен мозок.

Постои верба дека нашите органи можат да ги подобрат своите функции врз основа на нивната големина, и иако во случај на мозок е регистрирана разлика во интелектуалните способности, вистината е дека резултатите варираат само приближно 2%.

Оваа разлика не е ни доволно значајна за да се направи такво тврдење, според студијата на „Гедеон Наве“, со што се дебатира митот дека луѓето со големи глави се попаметни од останатите.

5. Сите наши способности се намалуваат со возраста.

Широко се верува дека како што старееме, нашите когнитивни способности опаѓаат, како и другите органи на нашето тело. Вистината е дека не сите луѓе го достигнуваат својот максимален когнитивен капацитет на иста возраст. Студијата од 2015 година откри дека некои од субјектите достигнале врв во своите 30-ти, додека друг дел не го достигнале до 40-тите години.

Како и да е, иако можеби мислиме дека од тогаш па натаму сè ќе се спушти, претходната студија го отфрла ова верување, бидејќи, додека краткорочната меморија и брзината на обработка на информациите се намалуваат, исто така, се забележува зголемување на лингвистичките, механичките и долгите -просечни вештини за меморија, кои се засилени со возраста.

4. Едниот пол е попаметен од другиот.

Додека постојат десетици карактеристики што ги прават жените различни од мажите, нивното ниво на интелигенција дефинитивно не е едно од нив. На државниот универзитет во Аризона, беше спроведена студија во која се оценуваше самодовербата на студентите во однос на нивните способности.

Немаше значителна разлика помеѓу интелигенцијата кај мажите и жените, но нивните училишни оценки го кажаа спротивното. Се испостави дека мажите биле посигурни во своите способности, додека жените се сомневале во нивната интелигенција и имаат помала самодоверба, покажувајќи дека не е пол, туку само-перцепција што влијае на нашите перформанси.

3. Првородените деца се попаметни од нивните браќа и сестри.

Некои претскажани идеи тврдат дека првороденото дете во семејство е поинтелигентно од следното, а тоа го создало митот за „попаметните“ постари браќа и сестри. Како и да е, една студија од 2007 година се обиде да дојде до дното на прашањето и да открие дали е точно ова или не.

Иако постојат разлики во интелектот на браќа и сестри, тие немаат никаква врска со редоследот во кој се родени.

2. Работиме подобро под притисок.

Притисокот за исполнување на краен рок за училиште или работа може да биде стресен, а понекогаш истото чувство кое ни помага да одиме напред на начини што можеби не сме ги замислиле ако не го почувствувавме притисокот. Но, тоа не значи дека работиме подобро на тој начин.

Всушност, она што стресот го прави нè става во состојба на будност што понекогаш носи добри резултати. Меѓутоа, долгорочно, постојано да се држиме под притисок може да предизвикаат значителна штета на нашите мозоци со тоа што ќе ги истрошиме нивните врски. Барем така се вели во студијата на Универзитетот Калифорнија во Беркли.

1. Холестеролот е лош за мозокот.

И покрај фактот дека високо ниво на холестерол во крвта е поврзано со веројатноста да доживееме мозочен удар, мит е  дека е целосно штетен за нашиот мозок. Исто така е реалност дека холестеролот е од суштинско значење за неговото функционирање.

Според научниците од универзитетот Харвард, холестеролот е од витално значење за мозокот, бидејќи 25% од вкупната количина во нашето тело е сместена во овој скапоцен орган, придонесувајќи за неговите функции. Нашето тело е способно да го генерира само по себе, затоа не треба да го комсумираме од надворешни извори. Црниот дроб и мозокот се способни да ја генерираат оваа супстанца која, покрај тоа, е неопходна за нашето хормонално здравје, но во соодветно ниво.