7 начини на кои нашиот мозок може да нѐ измами

Дали имате омилена чаша што го прави чајот вкусен? И претпочитате да ги земате работите со десната рака (ако сте десничар)? Веројатно никогаш не сте помислиле дека дури и најобичните постапки не се само навики, туку трикови на нашиот ум.

Ако сакате да знаете за потеклото на овие појави и исто така, зошто сакате да одложувате пред важни настани, прочитајте ја нашата статија. Сите одговори се тука.

Нашите очи можат да го променат вкусот на храната

Студиите покажуваат дека бојата на садовите може да го промени вкусот и мирисот на храната. На пример, топлото чоколадо изгледа вкусно во портокалова или во крем чаша, а вкусот на желатин од јагода е побогат кога се служи на бела чинија, а не на темна. Ова е причината зошто многу луѓе имаат омилени чаши и чинии.

Десната рака се чини дека е подолга од левата

Студиите покажуваат дека десната рака се чини подолга за најмалку еден инч. Ова е причината за илузијата кога се чини дека со десната рака може да достигнете до некој предмет побрзо (ако сте десничар). Сепак, ова важи само за десничарите, левучарите не ја забележуваат разликата.

Ние размислуваме за себе во иднина на ист начин како што размислуваме за личност која не ја познаваме

Веројатно го знаете ова чувство: утре е важен ден за кој треба да се подготвите и гледате епизода од вашето омилено шоу или само шетате низ вашиот стан пиејќи чај. Зошто го правиме ова? Работата е, кога размислуваме за нашата иднина сами, нашиот мозок замислува личност што не ја знаеме. Мозокот смета дека некој друг ќе се справи со проблемите што ќе се појават заради денешното одложување. И овој странец ќе може да се справи со ситуацијата. Во секој случај, нема да бидете вие. Ова е причината зошто луѓето честопати имаат многу нездрав начин на живот, прават неморални работи и ги одложуваат своите третмани.

Нашиот мозок не ги гледа ниту најочигледните промени

Овој феномен има име – слепило на промена. Ова е одбранбен механизам на мозокот кој му овозможува да не ги обработува сите информации што постојано ги прима. На пример, ако погледнете фотографија и потоа се расејувате, а потоа повторно ја погледнете, можеби нема да ги забележите дури и најочигледните промени.

Научниците направија експеримент: студентите отидоа на интервјуа за работа и беа поздравени од личност што им помогна да ги пополнат сите потребни обрасци и објаснија што понатаму. Студентите не знаеја дека има друго лице кое се крие под бирото и во одреден момент, тој ќе го замени првото. Студентите воопшто не приметиле иако луѓето изгледале сосема различно.

Нашите успеси се само причини за задоволување

За друга студија беа собрани 2 групи луѓе. Луѓето веќе долго време биле на диети и немале големи резултати. Едната група била фалена за своите „успеси“ а втората игнорирана. Потоа им било понудено чоколадо 85% од луѓето кои биле пофалени го избрале чоколадото, а во втората група, само 58% од луѓето го избрале чоколадото.

Колку е помала вашата самодоверба толку поатрактивни изгледаат другите луѓе

Беше спроведен едноставен експеримент: на луѓето им беа прикажани 3 фотографии на познати личности. Една од фотографиите беше реална, втората фотографија беше изменета за да се направи лицето да изгледа подебело, а третата беше изменета за да изгледаат послаби. Потоа, од учесниците беше побарано да ја пронајдат вистинската слика. Резултатите беа прилично интересни: ако некое лице (полот не е важен) е задоволно од сопственото тело и немаше никакви проблеми, може лесно да ја каже оригиналната фотографија од лажната. Ако некое лице се грижело за сопствената дополнителна тежина или дека е премногу слабо, тој ја избрало фотографијата што е спротивна на нивниот проблем. Истиот експеримент може да се спроведе и со какви било други проблеми. Заклучокот е дека реалноста, преку нашите очи, се искривува во зависност од сопствените несигурности, затоа што сметаме дека сите други го немаат овој проблем.

Мозокот не може да ја примети разликата помеѓу реалноста и фантазијата

Мозокот го има истиот одговор на она што размислувате и што правите, а има неколку работи што ја докажуваат оваа теорија:

Научниците направиле експеримент каде од една група луѓе било побарано да свират пијано, а од другата група било замолено да замислат дека свират пијано. Реакцијата на мозоците на двете групи беше иста.

Во друг експеримент, научниците побарале од група луѓе да замислат невидлива храна и да ја јадат. Учесниците ја џвакаа и ги проголтаа парчињата храна што ја замислија. Резултатот беше дека тие се чувствуваа помалку гладни.

Нашите мисли и како се чувствуваме се поврзани. Хемиските реакции во организмот се случуваат без оглед дали ситуацијата е реална или имагинарна. На пример, ако се грижите премногу цело време, можете да го зголемите нивото на кортизол (хормон на стрес) во крвта. Добрата вест е дека истиот принцип работи со серотонин (хормон на среќата). Значи, ако замислите дека сте среќни, навистина можете да го подобрите начинот на кој се чувствувате.