7 најздрави риби коишто треба почесто да ги вметнувате во вашата исхрана – богати со многу витамини и добри за мозокот

Препораката на здравствените експерти за почеста консумација на риба честопати може да биде збунувачка поради огромниот избор на морски производи. Одлуката за тоа која риба е најздрава и најмалку загадена бара внимание и истражување.

Што ја прави рибата поздрава?

 

 

Рибите содржат важни хранливи материи, вклучувајќи протеини, витамини од групата Б, железо, селен, и калциум. Овие нутриенти се клучни за здравјето на мускулите, срцето, имунитетот, и коските. Некои видови риби, како лососот, се богати со омега-3 масни киселини и витамин Д, кои ја намалуваат воспалителноста, го зајакнуваат срцето, мозокот и имунолошкиот систем.

Сепак, загадувачите како живата, микропластиката и полихлорирани бифенили (PCBs) се сериозен проблем. Високото ниво на жива е особено штетно за нервниот систем, додека микропластиката и PCBs можат да влијаат на хормоните и плодноста.

 

 

Најздрави видови риби

Сардини

Богати со омега-3 масни киселини, калциум и витамин Д, идеални за салати или паста.

Скуша

Со низок процент на жива, погодна за печење или салати.

Лосос

Висок со омега-3 и витамин Д, најдобар ако е одржливо уловен.

Харинга

Малку загадена и богата со витамин Б12.

Пастрмка

Сосема на солидно место на синџирот на исхрана, со помалку загадувачи.

Аншоа

Одличен извор на калциум и омега-3, совршена за сосови и салати.

Ослич

Лесен и богат со протеини, одличен за печење или супи.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *