7 најздрави риби коишто треба почесто да ги вметнувате во вашата исхрана – богати со многу витамини и добри за мозокот
Препораката на здравствените експерти за почеста консумација на риба честопати може да биде збунувачка поради огромниот избор на морски производи. Одлуката за тоа која риба е најздрава и најмалку загадена бара внимание и истражување.
Што ја прави рибата поздрава?
Рибите содржат важни хранливи материи, вклучувајќи протеини, витамини од групата Б, железо, селен, и калциум. Овие нутриенти се клучни за здравјето на мускулите, срцето, имунитетот, и коските. Некои видови риби, како лососот, се богати со омега-3 масни киселини и витамин Д, кои ја намалуваат воспалителноста, го зајакнуваат срцето, мозокот и имунолошкиот систем.
Сепак, загадувачите како живата, микропластиката и полихлорирани бифенили (PCBs) се сериозен проблем. Високото ниво на жива е особено штетно за нервниот систем, додека микропластиката и PCBs можат да влијаат на хормоните и плодноста.
Најздрави видови риби
Сардини
Богати со омега-3 масни киселини, калциум и витамин Д, идеални за салати или паста.
Скуша
Со низок процент на жива, погодна за печење или салати.
Лосос
Висок со омега-3 и витамин Д, најдобар ако е одржливо уловен.
Харинга
Малку загадена и богата со витамин Б12.
Пастрмка
Сосема на солидно место на синџирот на исхрана, со помалку загадувачи.
Аншоа
Одличен извор на калциум и омега-3, совршена за сосови и салати.
Ослич
Лесен и богат со протеини, одличен за печење или супи.
Коментирај анонимно