7 намирници коишто можат да влијаат на начинот на кој мирисате

Секој залак што го јадете менува нешто во хемијата на вашето тело. Може да биде додавање нови хранливи материи и витамини во вашите органи или зголемување масти. Она за што можеби не сте помислиле е дека овие залаци можат да го променат мирисот на вашето тело.

 

1. Лисјести зеленчуци

Зборуваме за брокула, карфиол, зелка и прокељ. Иако овие зеленчуци прават чуда за вашите црева, тие може да ве остават со силен мирис. Нивната висока содржина на влакна има тенденција да ослободува сулфурна киселина, што се преведува во силен мирис сличен на јајце што доаѓа од испуштање гасови, потење или здив.

 

1. Лисјести зеленчуци

2. Црвено месо

Иако месото ослободува протеини без мирис кога се потите, тие протеини можат да реагираат со бактериите на вашата кожа, создавајќи го силниот мирис. Забавен факт: Истражувачите спроведоа експеримент за да ја проценат привлечноста на мажите на месна исхрана во споредба со оние на растителна исхрана. Мирисот на второспоменатите беше перцепиран како попривлечен и попријатен за жените.

 

2. Црвено месо

3. Лук и кромид

Лукот и кромидот се основен пар во секоја кујна. За жал, овие два вкусни коренести зеленчуци имаат силна арома кога се јадат. Како што се разградуваат во желудникот, вашето тело испушта соединение слично на сулфур кое, кога ќе се измеша со кожата преку порите, може да ослободи непријатен мирис.

 

3. Лук и кромид

4. Кафе

Вашата утринска шолја кафе можеби прави повеќе од тоа само да ве разбуди. Иако пиете, можеби директно не предизвикува лош мирис на телото, но индиректно може да придонесе за него кај некои луѓе. Сепак, може да ги активира вашите потни жлезди, правејќи ве дополнително испотени и да, дополнително смрдливи. Наместо да се потпирате на кафе за кофеин, можете да истражите други опции како незасладен зелен или црн чај, кои помагаат во намалувањето на силните мириси благодарение на полифенолите што ги убиваат бактериите.

 

4. Кафе

5. Кари и ким

Исто како лукот и кромидот, карито и кимот исто така ослободуваат слични соединенија слични на сулфур кои не се мешаат добро со бактерискиот слој на вашата кожа. Покрај тоа, овие зачини се лути! Што значи дека е поголема веројатноста да се потите, ослободувајќи повеќе од сулфурното соединение и правејќи го вашиот мирис посилен.

 

5. Кари и ким

6. Морска храна

Ова не важи за сите, но некои луѓе може да испуштат мирис на риба по јадење морска храна. Тоа е затоа што веројатно имаат метаболичко нарушување познато како триметиламинурија. Ова предизвикува нивното тело да има потешкотии со разградувањето на триметиламинот, соединение кое се наоѓа во морските плодови и друга храна како јајца, јаткасти плодови и млечни производи. Кога не се вари правилно, триметиламинот може да остави мирис на риба што се манифестира во вашиот здив, урина, плунка или пот.

 

6. Морска храна

7. Аспарагус

Аспарагусот може да предизвика мирис на вашето тело (а особено на вашата урина) поради уникатно соединение наречено аспарагусова киселина. Кога вашето тело ја разградува, произведува смрдливи хемикалии што содржат сулфур. Овие соединенија се излачуваат во урината, а бидејќи брзо испаруваат , може доста брзо да го забележите мирисот.
Интересно е што не секој може да го помириса! Некои луѓе имаат генетска варијација што ги прави „слепи за мирис“ за овој мирис, чудна состојба наречена аносмија на аспарагус.

 

7. Аспарагус

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *