7 необичности на нашите тела, кои ги наследивме од нашите предци

Постојат 46 хромозоми во секоја човечка клетка. Сите информации за нас се евидентирани на нив: раст, боја на очите, крвната група, болести и многу повеќе.

Сепак, неочекувано, откривме дека не само физичкиот изглед, туку и карактерните црти можат да бидат наследни од родителите. На пример, склоност кон предавство или внимателност на патиштата.

Несоница

Несоница или други нарушувања на спиењето можат да бидат предизвикани од разни околности, како што се стресот, смената на работното место, вознемиреноста пред важен настан или болест. Но, ако долго време имате проблем да спиете, тогаш можеби причината е во гените.

Во 2015 година, Американската академија за спиење спроведе студија и откри дека несоницата може да се наследи. И, жените почесто страдаат од тоа.

Способност да се контролирате

Агресијата и импулсивноста не се секогаш поврзани со образованието. Можеби ги наследивте овие карактерни црти од вашите предци, а „воениот ген“ ги контролира вашите емоции.

Група британски научници откриле дека овој ген не го прави човекот преемотивен во секојдневниот живот. Тој се изразува само во стресни ситуации. И ова може да се сфати како агресија.

Структура на забите и вилицата

Многу фактори влијаат на состојбата на забите – ова е начин на живот, исхраната и лошите навики. Но, не ја отпишувајте наследноста. Гените на таткото се поодговорни за структурата на забите отколку гените на мајката. Тие ја формираат големината, формата, искривување, залак, дебелина на емајлот, па дури и структурата на вилицата.

Склоност кон изневерување

Многумина веруваат дека најчестите причини за предавство се некомпатибилноста на темпераментите и семејните проблеми. Сепак, научниците од универзитетот Бингамтон откриле дека гените се вклучени во прељубата.

За време на заљубеноста, допаминот се произведува во телото – хормон на задоволство, кој е дел од „системот на наградување“ на мозокот. Тоа влијае на нашата мотивација и процес на учење. Кога допаминот се инјектира во мозокот, тој е заробен од специфични рецептори. Луѓето со абнормалности на ДНК стануваат поподложни на допамин, го добиваат многу повеќе и бараат случаен однос во со нови делови од хормонот. Оваа зависност се јавува почесто кај мажите.

Вештини на возење

Невронаучниците од Калифорнискиот институт велат дека лошото возење може да има наследни предуслови. Виновен е генот BDNF. Луѓето кои ја имаат неговата варијанта имаат 20% помалку веројатност дека ќе положат возачки испит. Таквите возачи почесто забораваат на правилата на патот, прават повеќе грешки за време на патувањето, а тие се и помалку внимателни на патот.

Зависност од музика

Нокиа не само што произведува мобилни телефони, туку спроведува и истражување за маркетинг. Во 2009 година, беше откриено влијанието на наследноста врз музичкиот вкус. Студијата на универзитетот Хериот-Ват вклучуваше 4000 близнаци. Научниците открија дека нашите музички преференции се должат на гените на 55%, а желбата да слушаме музика – на 25%.

Чувствителност на болка

Секој има различен праг на болка – некој повисок, некој понизок, но нормално секој го чувствува тоа. Постојат неколку гени кои влијаат на нашата способност да издржиме болка. Американецот Стивен Пит и неговиот брат се родени со целосна бесчувствителност на болка, како италијанското семејство Марсила (мајка, ќерка, нејзините 2 сина, сестра и внука).