7 „невини“ работи што родителите им ги кажуваат на своите деца кои создаваат „емоционални лузни“

Само во САД секоја година се злоупотребуваат околу 700.000 деца. Многу родители мислат дека злоупотреба само ако децата физички се повредуваат. Но, забораваме на емоционалната злоупотреба. Случаен збор што го исфрламе без да размислуваме, може да доведе до вознемиреност, депресија или слаба самодоверба.

1. Споредување на детето со другите

Ако го споредите вашето дете со „совршениот син“ на вашиот најдобар пријател, тие нема да можат да ја видат правилната слика за себе и ќе се чувствуваат како губитници. Фаворизирањето меѓу браќата и сестрите, од своја страна, доведува до непотребно ривалство меѓу нив. Повеќе од тоа, едниот од нив ќе се чувствува несакан додека другиот ќе мора да го понесе товарот на идеалното дете кое треба да стори сé за да ја задржи позицијата.

2. Негирање на чувствата на вашето дете

Сигурно, скршената играчка може да изгледа неважна во споредба со тоа што мора да ги плаќа сметките секој месец, но тоа не значи дека детето нема право да се чувствува емотивно поради тоа. Кога тоа ќе се случи, децата учат да ја потиснуваат својата радост, тага или лутина и растат да бидат возрасни кои не се во можност да се изразат себеси или да градат стабилни односи со луѓето.

3. Манипулација и лажење на децата

Доколку ја менувате вистината додавајќи детали и менувајќи одредени елементи за да биде во ваша корист вие манипулирате и го лажете детето. Тоа ќе ги натера да се сомневаат во себе и во светот околу нив, што може да резултира со ниска самодоверба. Ова може да доведе до вознемиреност, депресија, а во екстремни случаи и психоза.

4. Ги сакате со услов

Сигурно не сакате да предизвикате штета со вакви зборови. Напротив, сакате да го турнете вашето дете напред и да го мотивирате. Додека ова е она што мислите, она што вашето дете го слуша е: „Другите луѓе и јас ќе те сакаме само ако направиш сè совршено. Ти сам не си достоен за љубов без твоите достигнувања “. Ова покажува дека имаме прекумерни побарувања кога станува збор за перформансите.

5. Преиспитување на нивните способности

Ова не му помага на детето да се труди повеќе. Тоа всушност има спротивен ефект. Колку повеќе ги истакнувате нивните неспособности, толку е поголема шансата да се откажат. Ваквите фрази од родителите прават децата да изгубат доверба во себе, што ќе доведе до депресија и вознемиреност кога ќе пораснат.

6. Етикетирање со нивните ментални способности и / или физички карактеристики

Додека на децата секогаш им се вели да ги игнорираат штетните работи што им ги кажуваат насилниците, тие не можат секогаш да го прават истото кога станува збор за зборовите на нивните родители. Без оглед дали ги посочувате нивните физички или ментални попречености, тоа ја нарушува сликата што ја имаат за себе. Може да резултира со појава на различни психијатриски проблеми, вклучувајќи нарушувања во исхраната.

7. Изрази кои предизвикуваат да се чувствуваат дека ви должат нешто

Секако голем дел од луѓето требале нешто да жртвуваат за да имаат деца. Но, не ги обвинувајте нив. Не префрлајте ја одговорноста врз нив. Тие не мора да се чувствуваат виновни заради вашите одлуки. Во некои случаи може да доведе до патолошка вина, која пак е поврзана со разни неврози, вклучувајќи опсесивно-компулсивно нарушување.