7 опасни пораки во популарните бајки и начини да ги заштитите вашите деца од нив

Бајките понекогаш можат да испраќаат мешани пораки. Всушност, кога Чарлс Перо ја напишал Пепелашка, тој ја завршил приказната со 2, прилично спротивставени морали.

Прво, онаа дека добрина е поважна од изгледот и второ, со малку повеќе циничен тон, дека работите како храброст и интелигенција се важни, но ви треба „кума“ или „кум“ за да ви помогне да напредувате во животот.

Да се биде добар, не значи да се биде домаќинка

Оваа порака може да се види во бајките на Дизни како Снежана и Седумте џуџиња, Пепелашка и Убавицата и Ѕверот – приказните за таканаречената „домашна епоха“. Позитивните ликови во овие бајки се совршени во справувањето со домашните работи, додека негативните ликови не знаат ништо за нив.

По гледањето на овие цртани филмови, се чини дека добра жена е таа чии единствени интереси се нејзините домашни работи и домаќинството, но ова не е во ред.

Бракот не е највисока награда, но е едно од можните сценарија

Повеќето бајки се градени од следната шема: „проблем – авантура – награда“. Наградите за момчиња во овие бајки можат да бидат различни: љубов, правда, титула, богатство и сл. Додека наградата за девојчиња обично е брак. Во исто време, современото општество повеќе не го смета бракот за единствена цел и индикатор на зрелост.

Понекогаш единствената личност што може да нè спаси сме ние самите

На пример, Пепелашка продолжува да ѝ служи на маќеата во сопствената куќа и дури и не се обидува да застане за нејзината лична слобода. Имала среќа да добие добра кума, самовила, а подоцна и шармантен принц како спасувачи. Но, во реалниот живот, вакви работи скоро никогаш не се случуваат.

Вие сте оние кои одлучувате кој ќе ве бакне

Од гледна точка на здравиот разум, изгледа чудно што принцот ја бакнува девојката додека е во нејзината беспомошна состојба. Исто така треба да се земе фактот дека Снежана има најверојатно само 14 години за време на бакнежот.

Ако никој не ве слуша, тоа не значи дека треба да го изгубите гласот

Друга работа што предизвикува загриженост кај модерните мајки се крие во бајката „Малата сирена“. Девојчето кое се чувствува погрешно разбрано од околината, ризикува сè за принцот што го видела само неколку пати. Како што знаеме, целата приказна завршува да стане трагедија за малата сирена во оригиналот.

Експертите од областа на семејното истражување, исто така, посветуваа внимание на ова прашање. Според нив, губењето на нечиј глас (што во нормалниот живот е поврзано со мисли и интелигенција) со цел да се добие љубовта на принцот не е најдобро однесување за една млада девојка.

Вистинска здрава девојка никогаш нема да може да изгледа како принцеза.

Студиите покажуваат дека девојките кои редовно гледаат цртани филмови за принцези, имаат ниска самодоверба во иднина. Не е изненадувачки затоа што тие сакаат да изгледаат како нивната омилена хероина, но тоа е невозможно заради пропорциите на телото искривени од илустраторите.

Всушност, тешко е да се разликува лоша личност од добра според нивниот изглед

Еве уште една интересна нијанса: позитивните ликови секогаш изгледаат попривлечни во бајките отколку негативните. Оваа шема може да предизвика неточни стереотипи.

Вреди да се спомене дека дури и самите Браќа Грим можеби биле загрижени за ова: во својата верзија на приказната, за Пепелашка за посестрите се вели дека се убави и покрај злобниот карактер.