7 познати зборови чие потекло ќе ги изненади и вистинските љубители на хуманистичките науки

Зборовите, како луѓето, имаат своја судбина. Покрај тоа, некои се одликуваат со прилично богата историја, која се менува со текот на времето. На пример, порано зборот „зараза“ се сметал за комплимент кој им се давал на жените.

Факт е дека овој збор бил синоним за „да се победи“, односно младите жени да ги импресионираат мажите со својата убавина.

Силуета. Во Франција во XVIII век, кралот и целата негова свита живееле толку луксузно, што наскоро државната каса започна да се празни. Тогаш кралот назначи нов министер за финансии по име Етјен де Силуета, кој веднаш го скратил буџетот за забава, ги намалил пензиите и значаен дел од привилегиите за дворјаните. Затоа, уметноста на портретирање во форма на сенка, односно слика со една темна боја на светла позадина била именувана по него. Ова станало едноставна и евтина алтернатива за оние кои не можеле да си дозволат богати и уметнички слики.

Паразит. Доаѓа од латинскиот „придружник, питач“. Зборот станал широко распространет поради херојот на античката грчка комедија по име Паразит, кој водел празен живот и често јадел на туѓа сметка.

Идиот. Во античка Грција, овој збор воопшто не било проценка на интелектуалните способности на една личност. Идиот бил граѓанин на полисот, која живеел самостојно, во изолација од јавниот живот и не учествувал во државното демократско управување.

Хипстер. Терминот за прв пат се појави во Соединетите Држави во околу 40-тите години на минатиот век и потекнува од сленгот израз to be hip, односно „да се биде модерен“ или „да се биде во тренд“. Тогаш тие се нарекуваа хипици, но во 21 век зборот беше малку изменет и се појавија добро познатите хипстери.

Девојка. Овој навидум едноставен збор всушност не е толку јасен. „Девојка“ потекнува од зборот „девица“ и така во прасловенските јазици потекнува од „девица“, која се преведува како „доилка“. Односно, „девојка“ не е првично невина млада дама, туку доилка.

Хулиган. Првично потекнува од ирското презиме Хулиган, кое потекнува од зборот uallach што значи горд. Постои верзија од ситоријата во која се вели декаова презиме го носел Патрик Хулиган кој предизвикал многу проблеми на жителите и полицијата во Лондон. Така наскоро зборот хулиган станал дел од домаќинството.

Фраер. Овој германски збор се преведува како „младоженец“. Меѓутоа, во ерата на Царската Русија, арамиите така ги нарекувале угледните и богатите мажи кои сакале да одат во бордели. Штом наводно „сопругот“ на девојката ќе влетал во собата „фраерот“ бил принудуван да ги даде своите пари на измамниците.