7 производи за вечна младост! Како да останете млади со правилна исхрана?
За да останеме здрави и млади, важно е да јадеме храна која не е само вкусна, туку и добра за гастроинтестиналниот тракт (ГИТ). Здравите црева и желудник се темел на доброто здравје и изглед! Затоа ќе разговараме за 7 главни намирници кои ќе ви помогнат да ја зачувате убавината, младоста и здравјето на вашиот организам.
Содржина:
2. Диви бобинки
Боровинки, капини, малини, брусница – сите тие се мали чуда од природата! Содржат елагична киселина која врзува токсини и помага во нивно исфрлање од телото. Плус, го забавуваат растот на клетките на ракот и се полни со антиоксиданси. Немате свежи бобинки? Без грижа – и замрзнатите се одличен избор!
1. Авокадо
Авокадото е вистинска суперхрана! Богато е со растителни влакна, протеини, здрави масти и антиоксиданси како витамините Ц, Е и К. Овие супстанции ги чистат слободните радикали кои го забрзуваат стареењето на кожата и предизвикуваат оштетување на клетките. Авокадото ја зајакнува и слузокожата на желудникот и цревата, но консумирајте го умерено, особено ако имате гастритис. Почнете со четвртина авокадо дневно и постепено зголемувајте ја порцијата.
3. Супа од коски
Овој древен еликсир за здравје повторно стана хит! Варењето коски 12-24 часа ослободува амино киселини (глутамин, лизин, пролин) кои ја обновуваат слузокожата на желудникот и цревата. Супата е исто така богата со минерали и соединенија што ги зајакнуваат зглобовите и кожата. Со редовно консумирање, го јакнете имунитетот и го поддржувате здравјето од внатре.
4. Алги
Нори, комбу, вакаме… Морските алги се вистински природен мултивитамин! Извор се на јод и тирозин, неопходни за правилна работа на тироидната жлезда. Покрај тоа, имаат компоненти што го блокираат растот на тумори. Сепак, ако имате автоимун тироидитис, консултирајте се со лекар пред да ги вклучите редовно во исхраната.
5. Крстовидни зеленчуци
Брокула, карфиол, зелка, ротквици, репа, аспарагус – оваа екипа е полна со индол и сулфорафан, супстанции што штитат од рак и му помагаат на црниот дроб да ги исчисти токсините. Крстовидниот зеленчук е исто така богат со сулфур, кој е клучен за здрави бели дробови. Ако почувствувате надуеност по јадењето, добро е да го проверите варењето – телото ви праќа сигнал дека нешто треба да се прилагоди!
6. Јаткасти плодови и семиња
Ореви, бадеми, ленено семе, семки од сончоглед – сите се мали пакувања полни со здрави масти, витамини и минерали. Богати се и со лигнани, кои ја поддржуваат хормоналната рамнотежа, особено важна за жените. Мал совет: исплакнете ги и натопете ги пред јадење за да ги отстраните антинутриентите и бактериите.
7. Лиснат зеленчук и никулци
Спанаќ, зелена салата, рукола, никулци од разни растенија – овие мали херои се богати со хлорофил. Тој помага да се создаваат ензими за подобро варење и да се обноват мукозните мембрани. Исто така, хлорофилот ги неутрализира токсините и канцерогените материи во телото. Плус, лиснатиот зеленчук е богат со фолна киселина, клучна за репродуктивното здравје.
Коментирај анонимно