7 провокативни прашања кои секогаш се плашиме да си ги поставиме

Во една научнофантастична книга писателот пишува за непозната раса чии претставници ја изгубиле можноста да размислуваат како возрасни. Само децата можеле да размислуваат, а возрасните живееле според образецот.

Тие не сакале да променат ништо, затоа што било премногу болно да размислуваат. Вреди да се постави прашање: дали овој измислен свет има сличност со реалниот? Понекогаш да, особено кога станува збор за чувствителни прашања. Обидете се да одговорите на овие 7.

Кое нешто, исчезнувајќи, целосно ќе ви го промени животот?

Се прашуваме што точно сте одбрале – промени на подобро или на полошо? Обидете се да забележите дали кардиналните промени во животот толку ве вознемируваат или само ќе бидете задоволни со тоа. Секој има работи што играат важна улога во животот. Треба да разберете што е тоа за вас.

Дали го постигнавте она за што сонувавте во детството и младоста?

Се разбира, не станува збор за смешни соништа од детството како „да станете продавач на сладолед за да го јадете бесплатно цел ден“ или „да се претвори во огромен змеј“. Запомнете што навистина сакате да постигнете, без разлика дали испадна или вечно ја напуштивте оваа желба.

Не ги одложувајте вашите соништа за неопределено „подоцна“, кое нема датум, нема јасни контури. И, секако, не престанувајте да сонувате, бидејќи тоа е добро за вашиот мозок.

На кои лоши работи мислите секој ден?

Луѓето често не ни сфаќаат колку се вознемирени и несреќни и затоа имаат толку лоши мисли. Но, многу анксиозности дури немаат образложение. Одговорете си што точно ви се врти во главата и ве прави тажни секој ден. Јамка на лоши мисли е знак дека се плашите од одговорност. Ова го отежнува продолжувањето.

Што точно ве прави уникатни?

Секоја личност е уникатна, нема два идентични во целиот свет. Именувајте само една карактеристика која ве прави различни и размислете дали е позитивна или не и зошто сте ја одбрале.

Современите психолози сметаат дека реализацијата на лична уникатност е важен чекор кон разбирање на самите себе, а потоа и кон постигнување среќа.

На кое од моите достигнувања сум најмногу горд/а?

Бидете искрени, нека биде одговорот што доаѓа од срце. Не треба внимателно да одберете причина за гордост, така што ќе одговара на сликата на „добар човек“. Не е неопходно да се гордеете со успехот на работа или на вашиот сопствен стан. Можеби причината за гордоста ќе биде можноста да направите убав маникир, или добро да паркирате.

Ако ви останеше само еден ден од животот, како би го поминале?

Ова прашање ќе ви помогне да ги одредите приоритетите во животот. И запомнете дека вашиот избор мора да биде апсолутно искрен, никој нема право да ве суди за тоа. Затоа, ако првото нешто што ми паѓа на ум е „да одите во ресторан и да јадете од сите најскапи јадења“, одговорете на тој начин, а не со повеќе „точни“ зборови како „да го поминете денот со своето семејство“.

Одговорот на ова прашање ќе помогне да се справите со стравовите, да научите како подобро да одолеете на проблемите и да донесувате одлуки полесно.

Од што најмногу се плашите?

Стравот е нормално чувство ако не го потчини целиот наш живот. Способноста да ги препознаете вашите стравови ќе ви помогне да се запознаете и можеби да одговорите на прашањето: „Зошто сè уште сум несреќен/а?“

Препознавањето и реализирањето на вашите стравови е тешка, но многу важна фаза. Ќе ви помогне да не се плашите да донесувате одлуки и да преземате одговорност за вашиот живот.