7 психолошки трикови кои можат да ви помогнат да ја придобиете било која личност

Да се стане „душата“ на друштвото можеби на почетокот изгледа како невозможна мисија. Можеби мислиме дека ни треба природна харизма или талент што ќе им се допадне на луѓето околу нас.

Но, всушност, да бидеме допадливи е нешто за кое можеме лесно да се оспособиме со тоа што ќе вложиме напор, имагинација и импровизација во процесот.

1. Направете да им се допаднете уште на почетокот

Обидете се да воспоставите топла и позитивна врска за да им дозволите на луѓето да формираат посебен впечаток за вас. Понудената опција тука секогаш ќе биде искрена насмевка. Сепак, само една емоција не е доволна. Персонализиран допир, па дури и кратка прегратка, играат значајна улога. Најважно е тука да се обидете да ја почувствувате енергијата на другата личност и да го следите нивниот јазик на телото со свои гестови.

2. Ангажирајте ги да зборуваат за самите себе

Повеќето луѓе сакаат да зборуваат за себе, па можете да го искористите ова. Прашајте ги за нивните хобија, местата каде што биле или можеби сакаат да ги посетат, плановите за викенд и многу повеќе. Сепак не навлегувајте во премногу приватни прашања. Исто така, добро е да се избегнат затворени прашања кога одговорот е едноставно „да“ или „не“. Наместо тоа, искористете го прашањето, „Зошто?“ или „Како?“ – ѝ давате на другата личност страшна можност да зборува повеќе за избраната тема.

3. Давајте комплименти за работите со кои луѓето најмногу се мачат

Некои комплименти можат да разбудат сосема различен спектар на чувства кај нас. Само што комплиментирањето на нечија насмевка или бојата на очите нема да направи многу разлика за некоја личност, тие веројатно ќе гледаат на тоа како многу неутрална работа. Секако, тие не ги заработиле овие работи, тие се само дел од нив. Клучот тука е да се забележи нешто за кое што личноста се трудела.

4. Не заборавајте да бидете секогаш внимателни кон вашиот говор на телото

Дури и ако тоа не го забележуваме, вкрстени раце и нозе им кажуваме на другите дека не можеме да им веруваме и дека криеме нешто. Но, без оглед колку и да ви е тешко, обидете се да го отворите вашиот став. Најдоброто нешто што можете да направите е да ги задржите ‘рбетот и нозете исправени, а рацете отворени со дланките свртени кон другите луѓе.

5. Смејте се на шегите на другите луѓе

Поддржете ги обидите на другите да ја направат атмосферата поповолна. Смеејќи се заедно, ќе ја поддржите другата личност и ќе им помогнете да видат дека ги слушате. Дури и ако некој каже лоша шега, можете да ја претворите во смешна со тоа што ќе се насмеете. Секогаш запомнете: смејте се со нив, а не на нив!

6. За да бидете интересни бидете заинтересирани

Поголемиот дел од времето, луѓето сакаат да зборуваат наместо да слушаат, а тие само ги ценат оние што внимаваат на нив. Еден од начините соговорникот да знае дека го пратите е да ги повторувате фразите кои тие ги зборуваат. На пример, користете ознаки со прашања како што се: „Знам, нели?“. Покрај тоа, не заборавајте да си поигрувате со охрабрувачки зборови како „Точно!“ или „Така е!“ и така натаму. Оваа техника се нарекува и „емотивно рефлективен одговор“.

7. Изненадете ги луѓето кога не очекуваат

Кога луѓето добиваат нешто пријатно од другите што не го барале, тоа им дава извонредно добро чувство. Не плашете се да ги изненадите другите со нешто што би сакале, без да побарате нивна дозвола за тоа. На пример, ако сте на работа и сакате да одите да купите сендвич, би можеле да земете уште еден за вашиот колега.