7 психолошки трикови што можат да ви помогнат да избегнете незгодни ситуации

Да се ослободите од непријатноста, само обрнете внимание на она што се случува околу вас. Положбата на стапалата ќе ви каже нешто и можете дури и да избегнете неизбежна кавга со едноставен избор.

Да се осмелиме да речеме дека е можно да се „пробие“ човековата природа со правилни потези и да се биде совршена социјална пеперутка.

1. Ако тие зборуваат премногу

Бидејќи не постои доволно љубезен начин да им кажете на луѓето да замолчат само испуштете што имате во рака – освен можеби вашиот телефон. Ова ќе ги натера да сфатат дека тие зборуваат долго време и ќе се чувствуваат непријатно, што најверојатно ќе ги натера да престанат да зборуваат.

2. Ако се чувствувате нервозни

Нашиот мозок верува дека ни е пријатно кога јадеме. Со гума за џвакање, можете да го испратите мозокот во опуштена состојба. Овој метод можете да го користите додека имате нервозен разговор, пред интервјуа или за време на стресни моменти.

3. Ако имате лути клиенти

Секогаш е непријатно да се справите со лут клиент без разлика колку знаете дека сте во право. Обидете се да ставите огледала зад себе или околу шанкот за да можат луѓето да се видат себеси за време на расправијата. Не сакаме да се гледаме на овој начин, затоа што не сакаме лути луѓе.

4. Ако ве изнервира песната заглавена во главата

Тие го пронаоѓаат патот во вашиот мозок и ќе почнете да ги потпевнувате без да размислувате. Најверојатно постојано ќе ви се повторува еден ист дел од песната, затоа авршете ја целата песна. Пеењето на последниот дел ќе го натера мозокот да мисли дека песната е завршена и ќе престанете да ја пеете во главата.

5. Ако очекувате конфликт

Кога треба да преговарате со некого, особено за деловни цели, овој трик ќе ви помогне. Седнете веднаш до нив, наместо да седите покрај нив. Натерајте ги да се чувствуваат како да сте со нив на истата страна. Исто така е непријатно да се лутите или да викате на некој кој е физички близок до вас.

6. Ако верувате дека сите се свесни за непријатноста

Понекогаш е само подобро да се направи очигледна работа и да се признае непријатност во просторијата. Ако сте во нова група на луѓе, можете да го скршите мразот со тоа што ќе звучите чудно. Користењето хумор исто така ќе помогне, како да се шегувате за тоа колку тивка е просторијата или колку е смешна таа грешка што сте ја направиле додека разговарате.

7. Ако сакате да извршите притисок врз некого додека разговарате со нив

Ако имате потреба луѓето да ви ја кажат вистината или да споделат повеќе информации, подигнете ги веѓите, додека одржувајте контакт со очите за да го зголемите притисокот. Тоа ќе направи да се чувствуваат послаби психолошки и двајцата ќе дојдете до меѓусебно разбирање.