7 работи кои сѐ уште се мистерија, дури и за научниците

Научниците од целиот свет се збунија пред неколку мистериозни откритија. Непознати цивилизации од минатото, енигматски артефакти, постојат толку многу работи за кои сѐ уште немаме одговор, а еве и неколку од нив.

Тропско минато на Антарктикот

Антарктикот е добро познат како најстудениот и најоддалечениот континент во светот. Значи, навистина е неприродно да се замисли дека некогаш бил топол регион со бујно зеленило, населен со птици, морски животни, па дури и диносауруси. Сепак, токму тоа укажуваат на неодамнешните откритија на фосили и тропски шуми.

Некои од фосилизираните остатоци собрани на островот Џејмс Рос на Антарктичкиот полуостров датираат од пред 71 милион години.

Изгубена цивилизација во пустината Калахари

Кон крајот на 19 век, Вилијам Леонард Хант (познат како Големиот Фарини) излегол на експедиција во пустината Калахари, придружуван од неговиот посвоен син Лулу. Тие сликале и ја скицирале областа што ја покривале. На своето патување, Фарини тврдел дека наишол на антички урнатини на изгубената цивилизација.

Ова наводно откритие предизвикало голем интерес кај истражувачите од тоа време. Биле започнати бројни експедиции во потрага по изгубениот град, меѓутоа ниту една не била успешна.

Антички гравури измиени на брегот на Мексико

Петрографите на Синалоа, како што се познати на јавноста, се наоѓаат на брегот на Тихиот океан, во јужниот дел на државата Синалоа, Мексико. Тоа е група на заоблени карпи со вулканско потекло. Тие се опфатени со гравури и прикажуваат човечки, животински и апстрактни фигури, како и кругови, спирали и крстови.

Потеклото, како и значењето на гравурите, допрва треба да се дешифрираат, бидејќи датираат од 1.000 пр.н.е. до 300 година од н.е.

Стапалки на џиновско суштество во сириски храм

Сирискиот храм Аин Дара е познат, меѓу другото, по неколку огромни врежани стапала пронајдени низ неговиот влез. Големината на стапалките е 3 пати поголема од човечката нога, но може да се дискутира дали се од џин-човек или животно.

Сè уште е нејасно кого треба да претставуваат врежаните отпечатоци, но многумина веруваат дека тие се ознаки на божествено божество кое влегувало во храмот на патот кон тронот внатре.

Напредна технологија добиена од океанот

Овој механизам бил земен од потонат брод во 1901 година во близина на островот Антикитера, па оттука и неговото име. Се користел за следење на циклусите на Сончевиот систем. Го следел движењето на Сонцето, Месечината, Меркур, Венера, Марс, Јупитер и Сатурн. „Небесниот часовник“ дури објаснувал коиsвезди се издигнуваат и заоѓаат на одредени датуми.

Технологијата на инструментот била многу напредна и не била видена во наредниот милениум. Потеклото на механизмот останува мистерија за современата наука.

Камени сфери во Костарика

Тие се дело на претколумбиска цивилизација, која дури може датира од 600 година пр.н.е. Според археологот кој ги пронашол овие камења, тие биле креирани со други помали камења.

Некои не-експерти дури претпоставуваат дека овие камења биле користени за да покажат насоки или за астрономски цели. Нивната вистинска цел сè уште е мистерија затоа што цивилизацијата што ги направи овие сфери исчезна одамна.

Гобекли Тепе

Археолозите открија населба во Турција, наречена Гобекли Тепе, која се чини дека е храм. Ова може да биде знак дека луѓето навистина започнале да градат храмови многу пред да започнат да се населуваат во постојани градови.

Гобекли Тепе има камени столбови со врежани сцени на животни кои датираат дури од 10 милениум п.н.е. и ова го прави најстариот храм.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.