7 работи од кои треба да се ослободите за да ја започнете Новата година на добра нога

Бидејќи крајот на годината се приближува, совршено време е да платите било каков долг, да завршите важни задачи и – последно, но не и најмалку важно – да се ослободите од непотребниот ѓубре!

Сите ние имаме бескорисни работи што седат дома, вклучително и работи што не ни се сеќаваме кога сме ги купиле. Овие непотребни предмети не ги натрупуваат само нашите полици, туку и нашите животи, спречувајќи нè да имаме нов почеток!

1. Непотребни хартии

 • Стари сметки и фискални
 • Прирачници за гаџети и гаранции
 • Рекламни флаери и брошури
 • Стари разгледници и списанија
 • Бескорисни документи и сертификати

2. Производи со поминат рок на траење

 • Лекови
 • Зачини
 • Зрна и житарици
 • Производи за убавина

3. Скршени или оштетени работи

 • Оштетена облека и чевли
 • Покварени апарати
 • Скршени чадори, накит и други додатоци

4. Несакани подароци

Има разни празници за кои е вообичаено да се разменуваат подароци. Премногу често, луѓето немаат ниту вештина ниту желба да изберат убави или корисни подароци. Сепак, традициите мора да се почитуваат …

5. Работите издвоени за идните прилики

 • Облека што не ви одговара сега
 • Облека и чевли што не се во сезона
 • Сервиси за посебни прилики
 • Облека наменета за некој можен иден настан (како што е на пример „рандеву“ од соништата)

6. Работи поврзани со спомени

 • Стари писма
 • Подароци од поранешни партнери
 • Детски играчки
 • Билети за стари филмови, концерти или изложби
 • Сувенири

7. Работите што може да се користат „еден ден“

 • Мали предмети и резервни делови кои не служат со јасна цел
 • Резервни копчиња и конец
 • Празни тегли и кутии
 • Додатоци за хоби кое веќе не го сакате